Διατεθειμένη να βρεθεί το σημείο εκείνο ενός συμβιβασμού που θα τους αφήνει όλους εν μέρει ικανοποιημένους είναι η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη β’ αξιολόγηση. Μάλιστα η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν αλλά υπό έναν απαράβατο όρο: 

Ads

«Ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν το συζητά καν, έλεγε χαρακτηριστικά από το Βερολίνο, κυβερνητικός αξιωματούχους στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. 

Ο εν λόγω αξιωματούχος τόνισε ότι τα μέτρα που αξιώνει το ΔΝΤ είναι «πολιτικά αδιανόητα, κοινωνικά καταστροφικά και οικονομικά παράλογα». Για να προσθέσει η ίδια πηγή, «από εκεί και πέρα συζητάμε το συμβιβασμό».

«Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, όσες πιέσεις και αν της ασκηθούν», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι το Βερολίνο τελικά θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της διαδικασίας της αξιολόγησης. 

Ads

Πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, κατά τρόπο τεχνητό μάλιστα, ενώ η Ευρώπη διανύει μια φάση αποσταθεροποίησης αντιμετωπίζοντας εκτός από την οικονομική και την προσφυγική κρίση. Ένας λόγος παραπάνω, σημείωναν οι ίδιες πηγές, που το 2017 είναι εκλογικό έτος για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.