Την πεποίθηση ότι μόλις «σε μία νύχτα» μπορεί να αλλάξει δραστικά το τοπίο στη συλλογή εσόδων από το κράτος εκφράζουν στο tvxs.gr παράγοντες του χρηματοοικονομικού τομέα και της αγοράς. Τρία ερωτήματα – κλειδιά για το νομικό σκέλος της υπόθεσης Βαξεβάνη θέτει ο E – lawyer.

Ads

Ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από τη λίστα «Λαγκάρντ» ήταν ενδεχομένως δυσανάλογος της φοροεισπρακτικής της πολυτιμότητας, γεγονός που ουσιαστικά οφείλεται στις κωμικοτραγικές αποκαλύψεις για τους προκλητικούς χειρισμούς των προκατόχων της.

Παράγοντες του χρηματοοικονομικού τομέα επισημαίνουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση επί της ουσίας διαθέτει όχι μία αλλά δεκάδες λίστες «Λαγκάρντ», τουλάχιστον όσον αφορά στις εξαγωγές καταθέσεων από την Ελλάδα, καθώς οι αντίστοιχες τραπεζικές συναλλαγές δεν μπορούν να διαφεύγουν από το σύστημα της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο ενημερώνεται εκ των πραγμάτων. Συνεπώς, μπορούν να κινούνται διαδικασίες διερεύνησης των «πόθεν έσχες».

Πιο δύσκολο να ελεγχθούν είναι τα κεφάλαια τα οποία μετακινούνται με ρευστό, ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση κάποια στιγμή εισέρχονται και αυτά στο τραπεζικό σύστημα (μέσα από την επένδυση σε φυσικό προϊόν κ.ο.κ.) και άρα επανεμφανίζεται η ευθύνη εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μία πιο σύνθετη διαδικασία, με μεγάλες δυνατότητες φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αποτελεί βεβαίως η κίνηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ads

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις διεθνείς μεθόδους αντιμετώπισης των φαινομένων φοροδιαφυγής. Μόνο και μόνο με την αυτόματη ηλεκτρονική διασύνδεση του συστήματος με την ΤτΕ και το Γενικό Λογιστήριο, μέσα σε μια νύχτα μπορεί να αλλάξει δραστικά το τοπίο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε πολιτική βούληση», αναφέρει καλός γνώστης των συνθηκών λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Παράλληλα, ο ίδιος τάσσεται υπέρ των καθολικών συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα: «Καμία συναλλαγή με ρευστό. Σκεφτείτε ότι πάνω από το 90% των συναλλαγών στις ΗΠΑ διεκπεραιώνονται με πιστωτικές κάρτες». Υπογραμμίζει δε την αποτελεσματικότητα παροχής κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων, φέρνοντας επιτυχημένα παραδείγματα χωρών στις οποίες προσφέρονται από φοροαπαλλαγές έως και συμμετοχή σε κληρώσεις ακινήτων.

Παράνομη η πράξη Βαξεβάνη;

Υπό αυτήν την έννοια, οφείλει να υπενθυμίζει κανείς ότι η δημόσια συζήτηση αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που αφορά σε μεγάλα μετακινούμενα κεφάλαια δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται στην πολύκροτη κατά τα άλλα υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ», η οποία μετά και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη παραπέμπει ακόμη περισσότερο σε σενάριο αστυνομικής νουβέλας.

Όσον αφορά ειδικότερα τη δημοσιοποίηση των φερόμενων ως πιθανών Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, αυτή αποτελεί αντικείμενο νομικής ερμηνείας. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μεταφέρει στο tvxs.gr ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στην υπόθεση, επικαλούμενη τη δικαστική διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη.

«Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται και χωρίς τη συγκατάθεση των ατόμων, όταν είναι απολύτως αναγκαία για την ικανοποίηση του έννομου συμφέροντος που επιδιώκει ο υπεύθυνος επεξεργασίας ή ο τρίτος ή οι τρίτοι στους οποίους ανακοινώνονται τα δεδομένα, και υπό τον όρο ότι τούτο υπερέχει προφανώς των δικαιωμάτων και συμφερόντων των προσώπων στα οποία αναφέρονται τα δεδομένα και δεν θίγονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες αυτών», παρατηρεί ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, γνωστός ως E – Lawyer, ο οποίος παραθέτει τις τρεις παραμέτρους οι οποίες θα καθορίσουν το νομικό σκέλος της πράξης Βαξεβάνη:

  • Οι συνθήκες δημοσίευσης των προσωπικών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 2472 για την προστασία τους;
  • Συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της λήψης συγκατάθεσης ή της απολύτως αναγκαίας δημοσίευσης που εξυπηρετεί το δικαίωμα πληροφόρησης εάν αυτό υπερέχει προφανώς των συμφερόντων των ατόμων να μην δημοσιευτούν τα δεδομένα τους;
  • Έπρεπε ή όχι να έχουν ενημερωθεί τα υποκείμενα των δεδομένων πριν την δημοσίευση της λίστας;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημοσιοποίηση της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ, νόμιμη ή παράνομη, από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης κρίθηκε θεμιτή λόγω της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας που έχουν προκαλέσει οι τουλάχιστον ατυχείς χειρισμοί της υπόθεσης από παράγοντες οι οποίοι κατά τα άλλα ευαγγελίζονται την εμπέδωση φορολογικής δικαιοσύνης.

* Φωτογραφία από το Fosphotos του Αλέξανδρου Κατση