Ο Ανδρέας Παπανδρέου ορίζει αιφνιδίως τον πολιτικό διάλογο 20 και πλέον χρόνια μετά θάνατον, ο Αλέξης Τσίπρας ιχνηλατεί ομοιότητες ανάμεσα στον ΠΑΣΟΚ του ΄74 και την  σύγχρονη κυβερνώσα αριστερά και, μερίδα τουλάχιστον, του ΣΥΡΙΖΑ ενίσταται και προβληματίζεται.

Ads

Στο πολιτικό δια ταύτα, το άρθρο Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου μετά την “εξέγερση” του ΠΑΣΟΚ προκαλεί αντιδράσεις και εντός ΣΥΡΙΖΑ και νκυβέρνησης,  ειδικά δε, από τις πλευρές εκείνες που απορρίπτουν οποιαδήποτε κίνηση συγκλίσεων με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον – υπό διαμόρφωση – νέο φορέα της αριστεράς.

“Ηταν ο Ανδρέας τροτσκιστής;”

Ενδειτικό είναι σημερινό άρθρο στο site commonality.gr, το οποίο απηχεί τις απόψεις των “53” και σε μετριοπαθείς τόνους μεν, σαφώς επικριτικούς δε, παίρνει αποστάσεις από την σύγκριση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. “Για τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, με όλα τα ρηξικέλευθά του, ήταν μια όλως άλλη, ενίοτε και αντιθετική, περίπτωση. Επί της ουσίας, στην άλλη μεριά του ποταμού”, είναι η χαρακτηριστική κατακλείδα του άρθρου, που φέρει τον  τίτλο “Ηταν ο Ανδρέας τροτσκιστής;”

Ads

Οι ενστάσεις των “53”

Το άρθρο στο commonality ακολούθησε τις δημόσιες ενστάσεις στελεχών των “53” όπως του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση. Αναφερόμενος στο άρθρο Τσίπρα ο Γιώργος Κυρίτσης  δήλωσε χθες τον ΣΚΑΙ «νομίζω ότι ήταν ένα άρθρο, το οποίο κάνει έναν παραλληλισμό, μέσα από τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται». Σήμερα, δε, επανήλθε και ερωτώμενος, στο ραδιόφωνο του Alpha για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς είπε: “Θα προτιμούσα έναν σχηματισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ”.

Στον αντίποδα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, με επίσης χαρακτηριστικά τα όσα είπε στον Real Fm ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το ’81”, επεσήμανε, “έλυσαν το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα, ότι ο μισός πληθυσμός βρισκόταν στο πολιτικό και οικονομικό ημίφως, απόρροια του μετεμφυλιακού κράτους…. Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε τον κορμό της προοδευτικής μεριάς του πολιτικού φάσματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αναλογία αυτήν τη στιγμή είναι ο κορμός της προοδευτικής παράταξης, ο οποίος καλείται να λύσει το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα», ανέφερε.

Στο άρθρο στο commonality πάντως, παρ’ ότι αναγνωρίζεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε “χαρισματικός” και “πρωτοπόρος για την εποχή του”, εισημαίνεται πως ήταν ο ίδιος που “αφομοίωσε  και εμπέδωσε τον «κακό» λαϊκισμό, παραμερίζοντας τις προσδοκίες της όντως λαϊκής του βάσης και διαρρηγνύοντας το «συμβόλαιο με τον λαό». Και προστίθεται ότι “στο εσωτερικό θριάμβευε, λενινιστικώ αλλά και σταλινικώ τω τρόπω”, ενώ “το κόμμα του, τέκνο της εποχής του, διολίσθησε επίσης. Και έγινε το ίδιο συστημικό κατεστημένο, αποκαθιστώντας τάχιστα τις σχέσεις του με τη μεγαλοαστική τάξη. Δημιουργώντας επιπλέον και νέους εκπροσώπους του κεφαλαίου”.

“Ψεύτης και λαϊκιστής”

Αντιδράσεις για το άρθρο Τσίπρα για τον Ανδρέα υπήρξαν και από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελληνων, με ενδεικτική την τοποθέτηση του Βασίλη Κόκκαλη – επίσης  στον ΣΚΑΙ – ο οποίος είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν “ψεύτης και λαϊκιστής”. Σημειώνεται πως το άρθρο Τσίπρα στην εφημερίδα Documento, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, στην επέτειο της 3ηςε Σεπτέμβρη,  είχε τον τίτλο “Ηταν ψεύτης ο Ανδρέας;”.