Έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία απάντησε σε ερωτήσεις για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στο γραφείο της Κομισιόν στην Αθήνα. 

Ads

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για σκευωρία της κυβέρνησης. «Αυτή η υπόθεση δεν με αγγίζει με κανέναν τρόπο. Εκφράζω την αγανάκτηση και τη λύπη μου γιατί ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται από μια υπόθεση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σκευωρίας», είπε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας για την υπόθεση, ο επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, βάζοντάς τον στο κάδρο. 

Αναφερόμενος στη γρίπη των πτηνών και στον εμβολιασμό του πληθυσμού σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που ζήτησε τον εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού όλων των κρατών), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Σε έκτακτη Κυβερνητική Επιτροπή που συγκάλεσε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και υπό την προεδρία του, αποφασίζεται – πολύ σωστά – η κάλυψη όλου του πληθυσμού. Δηλαδή 8 εκατομμύρια κατοίκων επί δύο υποχρεωτικές δόσεις για τον καθένα 16 εκατομμύρια».

Ads

Αργότερα, όπως είπε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έκρινε ότι μια δόση κατ’ άτομο είναι επαρκής και το υπουργείο Υγείας ακύρωσε τη δεύτερη παραγγελία. Σχολιάζοντας τις αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων ότι αυθαίρετα η Ελλάδα αναβάθμισε τον κίνδυνο πανδημίας από τη γρίπη, υποστήριξε ότι ο ΠΟΥ ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού της γρίπης από το επίπεδο 5 στο επίπεδο 6. Και πρόσθεσε: 

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι η Ελλάδα αναβάθμισε τον κίνδυνο σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα ακόμα παραπάνω αστείο. Ότι ο υπουργός Υγείας παρέσυρε τον Καραμανλή για να ζητήσει περισσότερα εμβόλια. Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε; Η επιστολή στον Παπανδρέου και οι δημόσιες δηλώσεις πριν από την Κυβερνητική Επιτροπή δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Ότι ο πρωθυπουργός είχε επίγνωση και συμπεριφέρθηκε με ευθύνη και αποτελεσματικότητα».

Επίσης αναφέρθηκε στην υπόθεση του μοριακού ελέγχου του αίματος, λέγοντας «εισηγήθηκα να ξεκινήσει η διαδικασία για τη θωράκιση των Ελλήνων πολιτών στον Έλληνα πρωθυπουργό. Ζήτησα να μη γίνει ο διαγωνισμός από το υπουργείο αλλά από διακομματική επιτροπή της Βουλής. Με νόμο συγκροτήθηκε διακομματική επιτροπή από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστημονικούς φορείς. Η Επιτροπή έκανε εξαιρετική δουλειά, διεξήγαγε διεθνή διαγωνισμό και εξασφαλίστηκε η πιο ασφαλής μέθοδος ελέγχου του αίματος» και προσθέτοντας «αυτό που τότε πρότεινα στον Καραμανλή θα έπρεπε να γίνει μόνιμη πρακτική, οι μεγάλες συμβάσεις να γίνονται από τη Βουλή» τόνισε.

Τι είπε στην κατάθεσή του ο «Μάξιμος Σαράφης»

Ο «Μάξιμος Σαράφης» στην κατάθεσή του εμπλέκει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. 

«… Επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας Η1Ν1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια για το Η1Ν1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας, μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε».

Και συνεχίζει: «Με τον ανωτέρω τρόπο, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος, παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της».

Αίτημα Αβραμόπουλου στον Άρειο Πάγο να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «πέρα από τη μηνυτήρια αναφορά κατά των ψευδομαρτύρων την οποία υποβάλλω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, θα καταθέσω συγχρόνως αίτημα στον Άρειο Πάγο να ανακαλέσει άμεσα την παραχώρηση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα. Έχει υποχρέωση αμέσως να το πράξει, ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και να προστατευθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και της συνταγματικής τάξης της χώρας από την απόπειρα υπονόμευσής της, από κύκλους που ενεργούν εξωθεσμικά».

Για τις μαρτυρικές καταθέσεις ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι σπιλώνουν πολιτικές προσωπικότητες στηριζόμενες αποκλειστικά σε εικασίες και υποτιθέμενες φήμες, ενώ δεν συνοδεύονται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. «Είναι ψευδείς», υποστήριξε. 

Τέλος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες δικαστές και ζήτησε οι συκοφάντες και ψευδομάρτυρες να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Κατέληξε λέγοντας ότι αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα, θα πάει το ζήτημα προσωπικά στο σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών, ως παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας και του κράτους δικαίου.

Το σχόλιο Καραμανλή

Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τονίζεται ότι, σε σχέση με τα θέματα του μοριακού ελέγχου του αίματος και της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο λαμβάνει έμμεσα αποστάσεις από την υπόλοιπη υπόθεση της Novartis καθώς δεν γίνεται καμιά αναφορά στις μαρτυρίες για χρηματισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως στη διαρροή δεν υπάρχει η λέξη «Novartis» και δεν γίνεται καμιά αναφορά στα στοιχεία της δικογραφίας.