«Ιδιωτικοποιώντας το λιμάνι του Πειραιά», ονομάζεται το μικρό βίντεο/ρεπορτάζ των New York Times. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην συμμετοχή της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ περιλαμβάνει συνεντεύξεις από εργαζομένους, διοικητές και απολυμένους της εταιρίας, που έχασαν την δουλειά τους επειδή ζήτησαν διάλειμμα.

Ads

 
«Μετά από λίγο καιρό συνηθίζεις τις νέες συνθήκες και όλα είναι ωραία», δηλώνει ένας εργαζόμενος στο λιμάνι στην ρεπόρτερ της αμερικανικής εφημερίδας. Από την διοίκηση της εταιρίας σχολιάζουν ότι όσα λέγονται εναντίον της εταιρίας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. «Διαφορετικά πως θα εξηγήσει κανείς τις χιλιάδες αιτήσεις για εργασία που δεχόμαστε;», ρωτούν.
 
Από την άλλη πλευρά, ένας εργαζόμενος δούλευε σε γερανό χωρίς θέρμανση. «Δούλευα για ώρες σε -1 βαθμούς Κελσίου. Μετά από λίγο δεν μπορούσα να κουνήσω τα χέρια μου. Έβαζα σε κίνδυνο την ζωή την δική μου και των συναδέλφων μου». Έτσι ζήτησε δυο ώρες διάλειμμα για να συνέλθει. Του έδωσαν την άδεια και μια εβδομάδα μετά τον απέλυσαν.
 
Ο Φου Τσενγκ Κου, ο επικεφαλής της εταιρίας στο ελληνικό λιμάνι, αναρωτιέται «εμείς ήρθαμε εδώ να βοηθήσουμε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Αλλά οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι πρέπει να χαίρονται την ζωή τους περισσότερο και να ζητούν να πηγαίνουν περισσότερες διακοπές!»