Με ένα «ντροπή» στα ελληνικά, η Σάρον Γκέρστελ, καθηγήτρια βυζαντινής τέχνης και αρχαιολογίας του UCLA (University of California, Los Angeles) και μια από τις πιο αναγνωρισμένες βυζαντινολόγους διεθνώς, σχολιάζει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να εγκρίνει την απόσπαση, μεταφορά και επανατοποθέση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Σάρον Γκέρστελ στο Tvxs.gr: Η κυβέρνηση καταστρέφει τα αρχαία Βενιζέλου, ακατανόητο και θλιβερό!

Σε ανάρτηση της στο facebook, η διακεκριμένη επιστήμονας που μάλιστα έχει ζήσει και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο «για πράξη διαγραφής», μια «μαύρη μέρα για τον πολιτισμό».

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν η Αθήνα προωθεί το αρχαίο παρελθόν της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη υπήρξε η βιτρίνα της για περισσότερο από μία χιλιετία, όταν ήταν η πιο σημαντική πόλη στην Ελλάδα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την απόσπαση των ευρημάτων του βυζαντινού δρόμου είναι μία πράξη διαγραφής, μία “μαύρη μέρα για τον πολιτισμό”. Αναρωτιέται κανείς αν η αρχαία αγορά της Αθήνας ασφαλτοστρωνόταν, θα αντιδρούσε κανείς; Ή μήπως τέτοιες απερίσκεπτες αποφάσεις αφορούν μόνο “δευτερεύουσες πόλεις” των οποίων τα απομεινάρια μπορεί να μην ταιριάζουν με τη γενική αφήγηση της ελληνικής ιστορίας που είναι ριζωμένη στο κλασικό παρελθόν; Ντροπή».