Με μια νομοτεχνική βελτίωση στον εκλογικό νόμο και με το σπάσιμο του άρθρου 2 που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει πεδίο συναίνεσης και υπερψήφισης της απλής αναλογικής από 200 βουλευτές.

Ads

Η νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και παρουσιάστηκε από τον υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής προβλέπει ότι:

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Ads

Έτσι δημιουργείται:

*Ενα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους

*Ενα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

*Η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

*Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Η αλλαγή που έγινε στοχεύει κυρίως στις ψήφους του ΚΚΕ, το οποίο τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών αλλά λέει «όχι» στη διατήρηση του ορίου του 3% για την εισοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Όπως έγινε γνωστό από το Προεδρείο της Βουλής, ο εκλογικός νόμος θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στη Βουλή στις 19 και 20 Ιουλίου.