Τη θέση ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης αν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξής Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Ads

«Αν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο πρόγραμμα αυτό είναι στο δικό τους χέρι (της κυβέρνησης) να το αποφασίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι «η ανεξαρτησία των στατιστικών Αρχών και των ανθρώπων που τις διοικούν είναι το σημαντικότερο συστατικό για την διασφάλιση της αξιοπιστίας των στοιχείων που εκδίδονται. Συνεπώς, όλες οι ενέργειες που τείνουν να υποσκάψουν την αξιοπιστία δεν είναι αποδεκτές από την ΕΚΤ».

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Ads

Τέλος, σε ότι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών, ο Ιταλός υποστήριξε πως η ρευστότητα μιας οικονομίας εξαρτάται από τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και από το πώς αξιολογούν και ανταποκρίνονται οι αγορές στις πολιτικές αυτές..