Η σημερινή κατάσταση στις αγορές ομολόγων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την Ελλάδα και άλλες χώρες, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως η ανάκαμψη στην ευρωζώνη εξασθενεί.

Ads

«Η ανεπίτρεπτα υψηλή ανεργία και η συνεχιζόμενη αδύναμη πιστωτική επέκταση αναμένεται να κάμψουν την ισχύ της ανάκαμψης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να μειώσουν την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι κίνδυνοι από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να επηρεάσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Κληθείς  από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο Μ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι». «Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα μη συμβατικά εργαλεία ή να προσαρμόσει αυτά που έχει ήδη χρησιμοποιήσει.

Ads

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον, μη συμβατικά εργαλεία εντός της δικαιοδοσίας μας και να μεταβάλουμε το μέγεθος και/ή τη σύνθεση των μη-συμβατικών παρεμβάσεών μας, αν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Μ.Ντράγκι στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τα κράτη μέλη είναι απαραίτητες για να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ.

Σε ότι αφορά την πρώτη φάση του προγράμματος παροχής φθηνής ρευστότητας, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η συμμετοχή των τραπεζών στα προγράμματα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTROS) ήταν εντός των προσδοκιών της ΕΚΤ.