Ο κύκλος των… χαμένων αρχηγών ανοίγει στη ΝΔ μετά την πρώτη – αναγνωριστική όσο και άκαρπη – αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ads

Ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε καθαρά ότι δεν φεύγει, δεν κάνει συνέδριο και «δεν κάνει δώρα στον ΣΥΡΙΖΑ», οι αμφισβητούντες περιορίστηκαν στις πρώτες προειδοποιητικές βολές και το επόμενο ραντεβού εσωστρέφειας δίνεται την Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

Έως τότε, και …ελλείψει προφανούς άλλου διαδόχου το βάρος της ανοιχτής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της ΝΔ αναλαμβάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πάντως επανήλθε σήμερα για να διαμηνύσει στον Αντώνη Σαμαρά πως «ότι δεν αλλάζει πεθαίνει», αλλά και να καταστήσει εκ νέου σαφές ότι η ίδια δεν ενδιαφέρεται για την αρχηγία:

Η Ντόρα Μπακογιάννη, που χθες στην ομιλία της είπε ότι όσοι πρόεδροι της ΝΔ έχαναν, παραιτούνταν, και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου, είπε μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM:

Ads

«Είπα», επεσήμανε, «ότι οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι παραιτούνταν γιατί ήταν κακοί πρωθυπουργοί ή αρχηγοί; Όχι. Στην προσπάθεια να δικαιωθούν προσωπικά, υπονόμευαν την επόμενη μέρα του κόμματος. Αυτό είπα. Η Ν.Δ. δεν έχει κανένα στέλεχος που μπορεί να γίνει αρχηγός; Εγώ δεν έθεσα θέμα διαδικασίας, αλλά έθεσα θέμα εκτάκτου συνεδρίου, διότι ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει. Και εμείς, πρέπει να αλλάξουμε. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα και πρέπει να γυρίσουμε και εμείς. Θέτω θέμα εκτάκτου συνεδρίου. Δικό μου θέμα είναι να θέσω το θέμα του εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να ανοίξει όλα τα θέματα: από το θέμα ηγεσίας μέχρι το θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και στρατηγικής του κόμματος.»

«Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας», δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν φιλοδοξεί να αναλάβει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Είπε, δε, πως ακόμα και σε περίπτωση που συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, δεν θα σήμαινε «νομοτελειακά» πως θα τεθεί ζήτημα αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν πρόσκληση στον κ. Σαμαρά να παραιτηθεί, αλλά “μια παρατήρηση πως οι αρχηγοί είθισται να παραιτούνται μετά από μια ήττα.”

Από την πλευρά του ο, εκ των υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε πως στην χθεσινή Κ.Ο. θέμα ηγεσίας τέθηκε μόνον από δύο –τρεις βουλευτές.

«Στο θέμα της ηγεσίας», είπε, «αναφέρθηκαν δύο ομιλητές, ίσως και παραπάνω. Περισσότεροι μίλησαν για το θέμα του συνεδρίου και υποκρύπτεται σ’ αυτό το θέμα ηγεσίας. Όσοι δεν το αποτόλμησαν, αλλά το σκέπτονται δεν είναι παραπάνω από επτά-οκτώ…. Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι η άποψη αυτή κινείται λίγο φορμαλιστικά, έτσι όπως τη διατύπωσε η κυρία Μπακογιάννη, ότι  οι αρχηγοί της Ν.Δ. μετά την ήττα παραιτούνται, γιατί αλλιώς εμποδίζουν τη διαδικασία της ανασυγκρότησης… Γι’ αυτό και είπε ο πρόεδρος χθες, ότι όποιος θέτει αυτό το ζήτημα και αν υπάρχει, ας σηκωθεί να το βάλει ελεύθερα και φιλικά. Όχι με την έννοια ότι «πρέπει να φύγεις εσύ», αλλά «να έρθω εγώ». Οδηγεί αυτό σε ένα είδος αντίφασης για όσους θέλουν να θέσουν το θέμα της ηγεσίας. Δεν μπορείς να θέτεις το θέμα της ηγεσίας abstracto, ότι «θέλω να φύγεις εσύ, αλλά δεν θα σου πω ποιος θα έλθει».

«Ουδείς εκ των φιλοδοξούντων έθεσε θέμα χθες», είπε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος πάντως ζήτησε ξανά έκτακτο συνέδριο το αργότερο σε δύο μήνες. Είπε , μάλιστα, πως θα επαναφέρει το αίτημα στην Πολιτική Επιτροπή της Κυριακής.