«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του προγράμματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου One Planet για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε αισιόδοξος για ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και για την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Υπογράμμισε ότι «τα πράγματα βρίσκονται στον σωστό δρόμο» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την τρέχουσα αξιολόγηση. «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει και μάλιστα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και φαίνεται ότι θα επιτύχει τον στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2017», τόνισε.

«Παρατηρούμε ισχυρή προσήλωση και μια πολύ εποικοδομητική στάση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό θα έλεγα ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση».

Ads

Για το κατά πόσο είναι εφικτή η “καθαρή έξοδος” της Ελλάδας από το πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο του 2018, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανοίξουν το θέμα αυτό μετά το πέρας της αξιολόγησης.

Όσον αφορά το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε μόνο ότι «πριν τη λήξη το προγράμματος θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα».