Υπό κατάληψη τελούν πανεπιστημιακά ιδρύματα σε Αθήνα, Πάτρα και Ρέθυμνο, στον απόηχο της πρότασης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη, για κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των γενικών συνελεύσεων και τη λήψη των όποιων αποφάσεων μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος. Στα σκαριά είναι καταλήψεις και σε άλλα τμήματα, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Εν μέσω αυτού του κλίματος έβγαλε νέα ανακοίνωση για το θέμα υποστηρίζοντας ότι η νομιμότητα των φοιτητικών συλλόγων δεν αμφισβητείται. 

Ads

«Η πρόταση για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των φοιτητών για μείζονα θέματα δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ’ αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ). 
 
Στόχος της πρότασης για την ηλεκτρονική ψηφοφορία από τους φοιτητές είναι, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, να διευρυνθεί η εκλογική βάση, ώστε να εκφράζονται κατά το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές.

Ντόμινο καταλήψεων

Κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης φοιτητές, ενώ ομάδα φοιτητών προχώρησε σε κατάληψη και στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Κατάληψη μέχρι την Παρασκευή αποφάσισε και η γενική συνέλευση της Νομικής, ενώ υπό κατάληψη τελεί και το πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Σε απεργία και κατάληψη όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πάτρας, προχώρησαν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος που διαμαρτύρονται για τους συναδέλφους του που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ads

Σε κατάληψη της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προχώρησαν την Τετάρτη οι φοιτητές ως αντίδραση στην άρνηση του πρύτανη του ιδρύματος, Ιωάννη Γκόλια, να λάβει ξεκάθαρη θέση στην προσυγκλητική συνεδρίαση απέναντι στα λοκάουτ, τις επιθέσεις των ΜΑΤ σε φοιτητές αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης για την Παιδεία.

Το κτίριο της διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα παραμείνει κλειστό, έως ότου συνεδριάσει κανονικά η Σύγκλητος με την παρουσία τόσο των διοικητικών υπαλλήλων όσο και των φοιτητών, διαμηνύουν οι τελευταίοι.

Στο χορό των κινητοποιήσεων για την Παιδεία αναμένεται να προστεθεί από την Παρασκευή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αλλά και το ΤΕΙ Αθηνών, που έχουν προαναγγείλει κι αυτά κατάληψη.