Μορφή ντόμινο έχουν πάρει οι επισχέσεις γιατρών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι αλυσιδωτές αντιδράσεις παίρνουν κι άλλες μορφές, όπως το λουκέτο που μπήκε χτες στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Καβάλας. Σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, από σήμερα οι γιατροί στο νοσοκομείο Σερρών προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, μετά τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία Κομοτηνής, Καβάλας και Πολυγύρου. Επιπλέον, ετοιμάζουν προσφυγή στη δικαιοσύνη, πανσερραϊκή απεργία και συλλαλητήριο με αίτημα τη στήριξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην περιοχή.

Ads

Εκρηκτική χαρακτήρισε την κατάσταση στο νοσοκομείο Σερρών, όπου τη Δευτέρα κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους οι δέκα από τους έντεκα παθολόγους, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος συμμετείχε στη χτεσινή συνέλευση των γιατρών στο νοσοκομείο.

«Στη διάρκεια της συνέλευσης αποφασίστηκε οι ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί να ξεκινήσουν σήμερα επίσχεση εργασίας. Την Παρασκευή, θα κατατεθούν μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για τη μη πληρωμή των εφημεριών και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο» τόνισε ο κ. Βαρνάβας, μιλώντας στον Αγγελιοφόρο.  

«Στη συνάντηση των γιατρών με τη διοίκηση του νοσοκομείου, αποδείχτηκε ότι οι παραιτήσεις των παθολόγων δεν ήταν προσχηματικές αλλά οι γιατροί τις εννοούν. Οπως δήλωσαν στο κείμενο παραίτησής τους, ξεπέρασαν τα όρια της ανοχής τους και δεν μπορούν να εφημερεύουν επί τέσσερις συνεχείς ημέρες αντιμετωπίζοντας 150 περιστατικά την ημέρα. Ο διοικητής ανέφερε ότι τις προώθησε στο υπουργείο αλλά ακόμα δεν έγιναν δεκτές. Πάντως, αν η κατάσταση δε βελτιωθεί, σύντομα θα υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις. Το κλίμα στο νοσοκομείο είναι εκρηκτικό» σημειώνει σχετικά.

Ads

Προσανατολίζονται σε πανσερραϊκή απεργία

Στο μεταξύ, οι γιατροί του νοσοκομείου Σερρών, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, διοργανώνοντας με άλλους φορείς συλλαλητήριο και απεργία.

«Μέσα στην άλλη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων των Σερρών, όπως ο δήμος, το Εργατικό Κέντρο, η Μητρόπολη κ.λπ. και θα υποβληθεί αίτημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Σερρών στο Εργατικό Κέντρο ώστε να κηρυχθεί μια μέρα πανσερραϊκής απεργίας και να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του νοσοκομείου», τόνισε ο κ. Βαρνάβας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στις Σέρρες. Οπως τόνισε, οι γιατροί είναι εξαγριωμένοι, καθώς οι ελλείψεις στη στελέχωση του νοσοκομείου αγγίζουν το 30%.

Εξάλλου, όπως σημειώνει ο Αγγελιοφόρος, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το νοσοκομείο υπολειτουργεί σε ποσοστό 60%-70% των κλινικών και των τμημάτων του. Η τραγική εικόνα, όπως την περιγράφουν τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νομού Σερρών, αποδεικνύεται από την οριακή λειτουργία της ουρολογικής, της ΩΡΛ και της οφθαλμολογικής κλινικής. Η παιδιατρική κλινική είναι στελεχωμένη μόλις με δύο επιμελητές, παρόλο που προβλέπονται επτά οργανικές θέσεις. Επιπλέον, οι ειδικευόμενοι είναι μόνο τρεις και ένας που εξακολουθεί να εργάζεται με παράταση, ενώ θα έπρεπε να είναι έξι. Σε κατάρρευση οδηγούνται και τα κέντρα υγείας του νομού, αφού υστερούν στην περίθαλψη των παιδιατρικών περιστατικών. Αν και προβλέπονται δεκατρείς οργανικές θέσεις παιδιάτρων, υπηρετούν τέσσερις, οι οποίοι συχνά συνδράμουν στο έργο της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου.