Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόσο για το απότελεσμα των γερμανικών εκλογών όσο και για την ελληνική κρίση.

Ads

Ξεκινώντας από τη στάση που κράτησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο ρόλος του ήταν πάντα πολύ δημιουργικός, κυρίως καθόλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, και αυτό είναι κάτι -συμπλήρωσε ο Πρ. Παυλόπουλος- που αναγνωρίζουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις.

Παραλλήλως διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά αναμένει και από τους εταίρους της να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις έναντι της χώρας μας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είναι καλύτερα να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο, ανέφερε ακόμη, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί θεσμικά το Eurogroup. Άλλωστε, είναι καιρός να αποκτήσει η Ε.Ε. το δικό της Νομισματικό Ταμείο, επεσήμανε.

Ads

Για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, τέλος, ζήτησε να εξαχθούν συμπεράσματα, κυρίως «να φροντίσουμε για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη».

Τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας στην οικονομία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προέταξε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας αναπόσπαστο μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Δεσμεύτηκε δε, ότι θα παραμείνει πιστός στην προσπάθεια για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.