Η περίοδος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα πρέπει να μειωθεί. Αυτό δήλωσαν στο ευρωκοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί. 

Ads

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία – πακέτο για την Ελλάδα. Η «συμφωνία – πακέτο» περιλαμβάνει και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για τα οποία υπάρχει σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

«Πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση έχει αργήσει. Με δική μου πρωτοβουλία επανεκκίνησαν οι συνομιλίες για να φτάσουμε στο κλείσιμο. Για τις συντάξεις τα μέτρα θα αρχίσουν το ’19 και η μεταρρύθμιση για τον φόρο εισοδήματος το ’20, εκτός αν χρειαστεί να εφαρμοστεί νωρίτερα. 

» Προβλέπεται να βελτιωθεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου κοινωνικής προστασίας που σωστά προωθεί η Ελλάδα, πέραν των μεταρρυθμίσεων. Τα θεσμικά όργανα επέστρεψαν και έχω κάθε εμπιστοσύνη πως η συμφωνία για τα τελικά μέτρα θα επιτευχθεί σύντομα. Η περίοδος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα πρέπει να μειωθεί», είπε μεταξύ άλλων ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. 

Ads

Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον. Πρόκειται για μια άποψη που εκφράζει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, έκρινε πως μέσα στο επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρξει το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας.

«Η οικονομία της Ελλάδας αντιστάθηκε στις αναταράξεις το 2015. Το πρωτογενές πλεόνασμα που έπιασε η Ελλάδα το 2016 είναι 4,2% του ΑΕΠ, εννέα φορές καλύτερα από όσο είχαμε ορίσει στην αρχή. Χαιρετίζουμε την απόδοση αυτή. Στο 1,75% προβλέπεται δε για το 2017 και 1,18% για το 2018. Ωστόσο θα πρέπει να μην επαναπαυτούμε. Φαίνεται πως συνεχίζονται οι θετικές τάσεις που κατεγράφησαν το 2016».

Παρόλα αυτά η ανεργία είναι ψηλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ώθηση που είχε την περασμένη χρονιά, όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να στηρίξουμε περαιτέρω τη χώρα για να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση. Το ελληνικό χρέος να γίνει πιο βιώσιμο, να έχουμε μια πιο ρεαλιστική πορεία για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πέρας του προγράμματος. Αν δεν γίνει πιο αξιόπιστη η Ελλάδα, δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από την αγορά και θα εξαρτάται μόνιμα από τους εταίρους της». 

Η απολογία Ντάισελμπλουμ για τα περί Νότου και γυναικών

«Να σεβαστούμε το συμφωνημένο πλαίσιο», αυτό ήθελε να πει με τις δηλώσεις του περί…Νότου που έφαγε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Έτσι υποστήριξε, μιλώντας για πρώτη φορά ενώπιων των ευρωβουλευτών από την επίμαχη δήλωση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών και πολιτικούς να ζητούν την παραίτησή του. 

«Τις επόμενες μέρες μετά τη συνέντευξη μου, οι δηλώσεις μου συνδέθηκαν με τον Νότο. Δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω. Αυτό που ήθελα να πω είχε να κάνει συνολικά με την Ένωση. Λυπάμαι, δεν είχα καμία πρόθεση να στεναχωρήσω κανέναν. Θέλουμε να ενισχύσουμε επιτυχώς τη Νομισματική Ένωση και ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει σύνδεση ευθύνης και αλληλεγγύης», υποστήριξε. 

Οι ευρωβουλευτές υποδέχθηκαν ποικιλοτρόπως την «απολογία» Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις που είχε κάνει στη γερμανική εφημερίδα FAZ. Ενώ άλλοι χαιρέτισαν την επεξήγηση του, η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκρα Κέλερ, ανέφερε πως ο κ. Ντάισελμπλουμ προσέβαλλε τις γυναίκες και «τον μισό πληθυσμό της Ένωσης» και πως όσα είπε περί «παρεξήγησης» δεν επαρκούν.