Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα γνωστοποιεί τις αποφάσεις του Eurogroup, τονίζοντας πως «το αίτημα για νέα οικονομική στήριξη από το ESM θα συζητηθεί μετά και επί της βάσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

Ads

Αναλυτικά η επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ:

«Έλαβα τα γράμματα που στείλατε στις 30 Ιουνίου, στα οποία ζητάτε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF και μου υποβάλετε ένα αίτημα – ως προέδρου του Board of Governors του ESM – για στήριξη σταθερότητας από τον ESM. Τα γράμματα σας μοιράστηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τα συζητήσαμε σε έκτακτες τηλεδιασκέψεις του Eurogroup στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Πρώτον, όσον αφορά την νέα αίτηση για παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας του EFSF, το Eurogroup επιβεβαίωσε και πάλι στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην στηρίξει μια παράταση, δεδομένου ότι οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην απόφαση αυτή δεν είχαν αλλάξει.

Ads

Το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του EFSF με την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου, καθώς και όλες οι ρυθμίσεις που σχετίζονταν με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των κερδών των μελών της ευρωζώνης από τα ομόλογα SMP και ANFA.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή σας, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου οι αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την ξεκάθαρη δέσμευση τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές έγκαιρα και πλήρως. 

Δεύτερον, θα επανέλθουμε στο αίτημα σας για οικονομική στήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί της βάσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος»