Ολοκληρώθηκε η πρώτη επαφή του Γιάννη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία αποτελεί, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, και τη βάση για μια “εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της ΕΕ”. Ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε με την τρόικα, την οποία χαρακτήρισε “σαθρά δομημένη επιτροπή”, “δεν πρόκειται να συεργαστούμε”, ενώ από τον πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει τις θέσεις της και τις λύσεις που προτείνει και πως “μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου”. “Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα”, σημείωσε, τονίζοντας πως “κινούμαστε προς το μέλλον μαζί με την ελληνική κυβέρνηση”. Τέλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος. “Ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους υπάρχει και λέγεται Eurogroup”, είπε. 

Ads

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη συνάντηση, που όπως είπε “έγινε σε εξαιρετικό κλίμα” συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων με ιδιαίτερη έμφαση “στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία εντός ευρωζώνης για μια Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται”. Επανέλαβε πως “το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν μπορεί να έχει συνέχεια η κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους”. 

Ο Γιάννης Βαρουφάκης σημείωσε πως κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε εκτενώς στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα στην “αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. που θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και ταυτόχρονα εγγυούνται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς”. Καταλήγοντας ο Γιάννης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση “πρόκριμα για μια θετική συνεργασία του Eurogroup με την Ελληνική κυβέρνηση”. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι “με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρωζώνη εξυπηρετείται από μία νέα συμφωνία, που θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων, στις οποίες θα προσέλουμε με γνωμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον”.  Από τις διαβουλεύσεις αυτές, απέκλεισε την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε”.

Ads

Δείτε το βίντεο: Πάγωμα του Ντάισελμπλουμ με το “τέλος η τρόικα” του Βαρουφάκη

* Οι δηλώσεις Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης σε “εποικοδομητικές συζητήσεις” σημειώνοντας πως περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει “σαφείς προτάσεις”, υπογραμμίζοντας πως “μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου”. Όπως εξήγησε, το ταξίδι του στην Αθήνα είχε διττό σκοπός, αφενός να ακούσει τις ελληνικές προτάσεις και να εξηγήσει τις απαιτήσεις των δανειστών, καθώς είναι αμοιβαία τα συμφέροντα και για τα δυο μέρη, καθώς και η Ελλάδα, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση τις θέσεις του Eurogroup και των δανειστών και τους όρους του προγράμματος χρηματοδότησης. Όπως επισήμανε “η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρει λύσεις”. “Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και οι εταίροι από τη δική τους πλευρά θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα”.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης:

Υπογράμμισε επίσης πως το eurogroup έχει αναλάβει τη δέσμευση να παράσχει στήριξη έως ότου ανακτηθεί πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές υπό τον όρο η χώρα να συμμορφώνεται με τους όρους και τις απαιτήσεις. Όπως είπε συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις για την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. “Συνειδητοποιώ ότι ο λαός υπέστη σκληρά μέτρα. Ωστόσο υπάρχει σημαντική πρόοδος και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις για τους πολίτες και την Ευρωζώνη. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και εναπόκειται σε εμάς μαζί με τη νέα κυβέρνηση θα κινηθούμε προς το μέλλον”, είπε. 

Για την παράταση του προγράμματος, εξήγησε ότι οι εταίροι θα συζητήσουν τις επόμενες εβδομάδες και εναπόκειται στην Αθήνα η κατάληξη. Ωστόσο η ελληνική κυβένρηση δεν προτίθεται, τουλάχιστον ως πρώτη πράξη, να ζητήσει παράταση του προγράμματος που απορρίπτει. Τέλος ο πρόεδρος του Eurogroup απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους υπάρχει και λέγεται Eurogroup”.