Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν την άφιξη του στην Αθήνα, στέλνει μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις. “Εάν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα”, είπε από το Άμστερνταμ.

Ads

Ωστόσο σημείωσε πως είναι “πολύ νωρίς για να κριθεί” τι θα πράξει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη ανέφερε πως είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι “αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει”.

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο θέλουν και οι ευρωπαίοι εταίροι.

Ads

Την Παρασκευή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Οι αυριανές συνομιλίες σηματοδοτούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων  για την μεταβολή των όρων της συμφωνίας της Ελλάδας  με τους δανειστές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).