Οι «19» της ευρωζώνης, συμφωνούν, πως η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους μάξιμουμ στο 15% του ΑΕΠ. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Απομάκρυνε δε, την περίπτωση εφαρμογής εμπροσθοβαρών μέτρων, τονίζοντας ότι πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους μπορεί να προκύψει σε 15 χρόνια από τώρα. «Θα ήταν περίεργο να παρέμβουμε από τώρα» προσθέτει. 

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με την πορεία της εφαρμογής του Μνημονίου. Επιπλέον το Eurogroup θα συζητήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση αν τα μέτρα θα ισχύσουν αμέσως, αργότερα, παράλληλα με την εφαρμογή του μνημονίου ή με συνδυαστικό χρονοδιάγραμμα.  

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία συναίνεση για τη μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία έγκειται «στο να εξετάσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος».

«Φαίνεται, κατά δεύτερον, να υπάρχει ευρεία συναίνεση πως ένα καλό μέτρο θα ήταν να τεθεί όριο στο 15%, κατά μέγιστο, του ΑΕΠ» είπε. Το Eurogroup, ανέφερε, συνεργάζεται για το θέμα με την Κομισιόν και το ΔΝΤ. 

Ads

Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους διακρατείται πλέον από τα κράτη – μέλη και τους φορείς της ευρωζώνης και οι πρώτες αποπληρωμές των δανείων διάσωσης τοποθετούνται στο 2022. Το Eurogroup υποστηρίζει ότι το βάρος αυτό είναι διαχειρίσιμο.

«Θα εξετάσουμε εάν υπάρχει απότομη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών μέσα στα επόμενα 30 χρόνια» πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ. «Η πρώτη ανάλυση του ESM δείχνει πως τα πρώτα ‘προβληματάκια’ μπορεί να επέλθουν σε 15 χρόνια, οπότε θα ήταν περίεργο να παρέμβουμε από τώρα για κάτι τόσο μακρινό» τόνισε. 

Κατά τον Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ ήδη εξετάζει το όριο του 15% και «εάν το Ταμείο το θεωρήσει πολύ υψηλό, τότε θα μπορούσαμε το συζητήσουμε». Απέφυγε να εκφραστεί για το εάν το ΔΝΤ θα έπρεπε επίσης να συμφωνήσει σε αναδιάρθρωση των δικών του δανείων προς την Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως στόχος του τρίτου προγράμματος είναι η μείωση της χρηματοδοτικής εξάρτησης από το ΔΝΤ, τονίζοντας όμως τη σημασία της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα «ακόμη κι αν δεν δανείζει καθόλου χρήματα». «Η παραμονή του ΔΝΤ είναι καθοριστική για την αξιοπιστία του προγράμματος και την πολιτική του υποστήριξη σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.