«Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin) στο Άμστερνταμ.

Ads

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου πως είναι αδύνατο να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμε σημείωσε πως «οι θεσμοί συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να σχεδιάσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα». «Είπα (σημ: μετά το Eurogroup) πως αυτά πρέπει να είναι εκ των προτέρων αξιόπιστα και να τεθούν σε ισχύ με ένα είδος μηχανισμού ενεργοποίησης που θα είναι αντικειμενικός». 

«Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά  95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας. Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός».

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ.