Κάποια από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να διορθώσει τα δημοσιονομικά της ήταν «ακραία», όμως οι συζητήσεις έχουν στραφεί τώρα από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στους Financial Times (FT).

Ads

Μιλώντας στον Jim Brunsden, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποχωρεί σήμερα από τη θέση του προέδρου του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), τόνισε πως «πίσω από τη μεγάλη πλάτη της Γερμανίας έκαναν ουρά ένας αριθμός χωρών που απλά είπαν “Αυτό ήταν. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε άλλο με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το Plan B”».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ποτέ δεν υποστήριξε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο θα ήταν «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος».

Ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς και αναμένεται να βγεί από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος.

Ads

«Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο (τωρινός υπουργός Οικονομικών) Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει παντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε… είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», ανέφερε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ δήλωσε ότι η ευρωστία της νομισματικής ένωσης θα εξαρτηθεί από τη μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών εργασίας και τη βελτίωση της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών, με τις εθνικές κυβερνήσεις να χρειάζεται να κάνουν μεγάλο μέρος της δουλειάς.

«Αν εκδηλωνόταν ένα οικονομικό σοκ αυτή τη χρονιά, πολλές από τις χώρες μας και η νομισματική ένωση συνολικά δεν είναι προετοιμασμένες», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

«Καθώς τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να έχουν τις κύριες μακροοικονομικές εξουσίες, θα πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο», τόνισε.