«Αν η Ελλάδα υπογράψει συμφωνία (σσ. για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών) με την Αίγυπτο, δεν θα την αποδεχθούμε αν πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή η συμφωνία δεν θα υπάρχει για εμάς» δήλωσε στο Βήμα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ads

 
Όπως ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η άποψη της Άγκυρας είναι ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει καμία οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Και παράλληλα, χαρακτήρισε ως «οπορτουνισμό» που μάλιστα ήρθε σε «κακή χρονική στιγμή» την απόφαση για τριμερή συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
 
«Δεν αισθανόμαστε καμία απειλή. Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει» υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου, ερωτηθείς αν θεωρεί εχθρικές κινήσεις τις δύο τριμερείς συνεργασίες που διαμορφώνονται.
 
«Στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, «όλες οι διευθετήσεις και ιδιαίτερα οι οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών πρέπει να γίνονται έπειτα από διαπραγματεύσεις όλων. Αν δύο μέρη ή τρία μέρη – και αυτό που λέω τώρα δεν αφορά μόνο στην Κύπρο – ανακηρύξουν ΑΟΖ χωρίς να διαβουλευθούν με άλλα μέρη που επίσης ενδιαφέρονται και έχουν έννομο συμφέρον, τότε αυτό κινείται ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο» πρόσθεσε.
 
«Στο Αιγαίο, το θέμα όντως είναι διμερές. Υπάρχουν μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία. Μέχρι σήμερα όμως, στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για ΑΟΖ. Η καλύτερη λύση είναι οι χώρες μας (σσ. η Ελλάδα και η Τουρκία) να λύσουν πρώτα τα μεταξύ τους προβλήματα και μετά, μαζί, μπορούμε να συνομιλήσουμε με τρίτα μέρη» σημείωσε.
 
Όσο για την ενιαία αντιμετώπιση της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε:
 
«Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις από γεωγραφικής άποψης. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν έχει πολλά νησιά, μόνο ένα, τη Μεγίστη που ακόμη και αυτή σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Το Αιγαίο είναι πιο πολύπλοκο, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο αν λυθεί το Κυπριακό τα πράγματα είναι απλούστερα».