Αίτημα προς τις αμερικανικές αρχές ώστε να ενημερώσουν για το εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που εξετάστηκαν στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι με εκείνους που έδωσαν κατάθεση στις ΗΠΑ, είτε ως προστατευόμενοι είτε όχι, κατέθεσαν οι δύο αντιεισαγγελείς Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, που ερευνούν τις καταγγελίες Αγγελή περί παρατυπιών και παρεμβάσεων στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis. 

Ads

Οι δύο αντιεισαγγελείς με έγγραφό τους θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα για τους προστατευόμενους μάρτυρες:

  1. Να αποσταλούν οι καταθέσεις που έδωσαν στην Αμερική, στην Ελλάδα.
  2. Εάν πρόκειται να έχουν οικονομικά ανταλλάγματα από την παροχή των καταθέσεων, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία
  3. Εάν έχουν καταθέσει και άλλοι μάρτυρες εκτός από τους συγκεκριμένους για το θέμα της Novartis στην Ελλάδα,
  4. Εάν έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους και ποιο είναι το συμπέρασμα της αμερικανικής Δικαιοσύνης

Πάντως νομικές πηγές εκτιμούν πως οι αμερικανικές αρχές το πιθανότερο είναι να μην ανταποκριθούν στο αίτημα των εισαγγελών, καθώς σε αντίθεση με την Ελλάδα το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ είναι αυστηρό και δεν εκτίθονται τα πρόσωπα. Επιπλέον από το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης προκύπτει πως οι αμερικανικές αρχές δεν είχαν τους ίδους προστατευόμενους μάρτυρες, πλην ενός που φέρεται να έχει μιλήσει και στις ελληνικές αρχές και στο FBI. 

Σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελείς θα διαβιβάσουν όλα τα έγγραφα της δικογραφίας για τους χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, προκειμένου να συσχετιστούν στον φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής.

Ads