Καταιγιστικές είναι οι  εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο Novartis, καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες βρέθηκε μυστικός λογαριασμός πρώην υπουργού στην Ελβετία.

Ads

Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs.gr, ένας εκ των πολιτικών που  εμπλέκεται , σύμφωνα με τις καταθέσεις των τριών πληροφοριοδοτών στις ελληνικές αρχές και των εγγράφων του FBI, εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει στις αμερικανικές αρχές, ως «προστατευόμενος μάρτυρας».

Επικαλούμενη εγκυρότατες πηγές, η εφημερίδα «Εστία» γράφει ότι το άνοιγμα του τροφοδότη λογαριασμού της Novartis στην Ελβετία είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστεί μυστικός λογαριασμός πρώην υπουργού που φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει εάν πρόκειται για έναν από τους 8 υπουργούς των οποίων τα ονόματα έχουν μνημονευθεί ή για κάποιον άλλο,  τον οποίο  οι αμερικανικές υπηρεσίες εμπλέκουν στην υπόθεση,  αλλά το όνομα του δεν έχει γίνει γνωστό. Σημειώνεται πως ο εντοπισμός του τροφοδότοη λογαριασμού της Novartis ήταν για τις δικαστικές αρχές εκ  προϋπόθεση για να θεμελιωθεί το ποινικό αδίκημα της δωροληψίας.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους 8 πρώην υπουργούς των οποίων το όνομα αναφέρεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, αναχώρησε εκτάκτως για το εξωτερικό αυτές τις ημέρες, προς αναζήτηση διεθνούς νομικής εκπροσωπήσεως». Η εφημερίδα δείχνει να «φωτογραφίζει» πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ που απουσίαζε στο εξωτερικό, αλλά ενδεχομένως να πρόκειται για άλλον πρώην υπουργό που να αναχώρησε μυστικά.

Το βέβαιο είναι ότι πρώην υπουργός, που φέρεται από τις καταθέσεις ως εμπλεκόμενος,  εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει στις αμερικανικές αρχές, ως «προστατευόμενος μάρτυρας», αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από το FBI.

Ads

Στο δικό της ρεπορτάζ η «Εστία» σημειώνει επίσης ότι οι γνωρίζοντες του συνόλου της υπόθεσης Novartis σημειώνουν πως «έχει πολλές στροφές και θα τραβήξει». «Δεν είναι τυχαίο πως ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια κατά βάση προσεκτική δήλωση τη δεύτερη ημέρα της διαβιβάσεως του φακέλου στη Βουλή». Η εφημερίδα, φωτογραφίζοντας τον Αμερικανό πρέσβη, αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είχε άριστη ενημέρωση για την υπόθεση από ανώτατο διπλωματικό παράγοντα με τον οποίο συναντήθηκε σε ανύποπτη στιγμή και με άλλη αφορμή».

Ενδεικτική είναι και η στάση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται σε επίσημες ανακοινώσεις στηρίξεως των πρώην υπουργών του που εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά η Γεννηματά τηρεί σιγή ιχθύος.