Η Συμφωνία των Πρεσπών «αφήνει πίσω τις σκιές του παρελθόντος και ανοίγει δρόμους για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία» τόνισε, αναφερόμενη στην γενικότερη επίδραση της συμφωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, η απερχόμενη υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της στο Thessaloniki Regional Forum 2019.

Ads

Η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανακτά το ρόλο της ως ένας κομβικός παράγοντας στα Βαλκάνια, αλλά επίσης «ως ένας πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».

Επισήμανε ότι η αναγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία προ-ενταξιακού διαλόγου με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και οι συναφείς πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει «μια πολύ ευνοϊκή στιγμή για την προώθηση της Βαλκανικής συνεργασίας”. Παρέπεμψε, επίσης, στα αποτελέσματα και της πέμπτης τετραμερούς συνόδου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου Ευρωπαϊκής Συνεργασίας» στα Βαλκάνια για την ενδυνάμωση της πολυμερούς συνεργασίας και πρόσθεσε: «Ακόμη περισσότερο, η Συμφωνία των Πρεσπών, μια έντιμη συμφωνία, ως αποτέλεσμα γενναίων διπλωματικών προσπαθειών, αφήνει πίσω τις σκιές του παρελθόντος και ανοίγει νέους δρόμους για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία».

«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα επαναπροσδιορίζει τις ιστορικές της σχέσεις με τα Βαλκάνια. Επιστρέφουμε δραστήρια στη Βαλκανική μας γειτονιά σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, ανακαλύπτοντας το στρατηγικό μας ρόλο στην περιοχή» δήλωσε.

Ads

Η κ. Νοτοπούλου σημείωσε ότι το Thessaloniki Regional Foroum «μπορεί να μετατραπεί σε ένα μόνιμο βήμα δημόσιου διαλόγου για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βαλκανικές χώρες για όλα τα μέλη και τα μη μέλη της Ε.Ε., που να αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνεργασία σε εθνικό και διαβαλκανικό επίπεδο».

«Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι το κοινό μας όραμα να προωθήσουμε την διαπεριφερειακή συνεργασία θα προωθηθεί μέσα από τις σημαντικές θεματικές ενότητες του» είπε η κ. Νοτοπούλου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας που προωθεί σε συνεργασία με άλλες βαλκανικές χώρες, αλλά και ειδικότερα δράσεις και του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), όπως το φόρουμ που έχει προγραμματιστεί στις 15-16 Μαρτίου 2019, για την ενδυνάμωση της – μέσα από τη συνεργασία για τις υποδομές και τη δικτύωση -της περιφερειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ