Η Τουρκία επέδωσε νότα στην Ελλάδα διαμαρτυρόμενη, όπως υποστηρίζει, ότι πολεμικά αεροσκάφη των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα παρενόχλησαν 9 φορές τα τουρκικά F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και σημειώθηκε και αερομαχία. 

Ads

Όπως γράφει σήμερα η τουρκική Χουριέτ με τίτλο « Διπλή Νότα για παρενόχληση στην Αθήνα» τα επεισόδια προκάλεσαν διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών 

Η Τουρκία επέδωσε στην Ελλάδα , τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα δύο ξεχωριστές Νότες επικρίνοντας τα συμβάντα. Τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη προέβησαν σε σοβαρές παρενοχλήσεις, ειδικά προχθές σε τρείς περιοχές, σημειώνει το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας.

Η Χουριέτ υποστηρίζει ότι τα ελληνικά αεροσκάφη παρενόχλησαν επι 22 λεπτά συνολικά τα τουρκικά F-16 τα οποία πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις ξεχωριστά ΝΔ της Λέσβου, δυτικά της Χίου και νότια αυτής στον διεθνή εναέριο χώρο. Κατά τις παρενοχλήσεις τα κλείδωσαν 7 φορές στα ραντάρ. 

Ads

Μια άλλη σοβαρή παρενόχληση έγινε την περασμένη Τρίτη στο διεθνή εναέριο χώρο βόρεια της Χίου από ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Λήμνο. Πέραν αυτών κατά την τελευταία εβδομάδα οι Ελληνες παραβίασαν τρείς φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο. 

Με την αύξηση των παρενοχλήσεων το τουρκικό ΥΠΕΞ επέδωσε στην Ελλάδα Νότα διαμαρτυρίας τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Αθήνα παρουσιάζοντας όλα τα σχετικά στοιχεία.

Στις Νότες που επιδόθηκαν έγινε διαμαρτυρία για την συμπεριφορά των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών που χαλάει την ατμόσφαιρα ειρήνης στο Αιγαίο και επισημάνθηκε πως σημειώνονται με ανησυχία οι παρενοχλήσεις που γίνονται, καταλήγει το ρεπορτάζ της Χουριέτ.