Την οργή των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης προκάλεσε η επιχείρηση «διάψευσης» των δημόσιων, επώνυμων καταγγελιών συνδέλφων τους, ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ξεκινά εφημερία χωρίς διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ.

Ads

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, τονίζει, μεταξύ άλλων ότι «είναι θράσος να διασύρονται γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν στο πετσί τους, με  άπειρες ώρες εργασίας και  πίεση πάνω από τα όρια των αντοχών τους, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ και, με  ψέματα, να τους βάζουν στο στόχαστρο μιας επικοινωνιακής πολιτικής που ήδη καταρρέει.».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εκεί που μας χρωστούσανε ζητάνε και το βόδι

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τη διάψευση, από τη διοίκηση και δύο διευθυντές του “ΑΧΕΠΑ”, της δήλωσης του συναδέλφου Α. Σιούλη, προέδρου της νοσοκομειακής επιτροπής του “ΑΧΕΠΑ” και μέλους του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ, ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεκινάει την εφημερία του χωρίς διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, κάτι που συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ads

Ε! Λοιπόν ΝΑΙ. Δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη covid στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ όταν άρχισε η εφημερία, όπως δηλώθηκε και από άλλους συναδέλφους στους δημοσιογράφους. Και όπως δήλωσε ο συνάδελφος, γίνονταν εκείνη την ώρα συσκέψεις για αναζήτηση λύσης. Η λύση που δόθηκε ήταν να “αφαιρεθούν” οι 6 κλίνες από τη Μονάδα της Καρδιοχειρουργικής  και μετά το θάνατο ενός διασωληνωμένου αρρώστου διατέθηκαν συνολικά 7 κλίνες το μεσημέρι.

Είναι θράσος να διασύρονται γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν στο πετσί τους, με  άπειρες ώρες εργασίας και  πίεση πάνω από τα όρια των αντοχών τους, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ και, με  ψέματα, να τους βάζουν στο στόχαστρο μιας επικοινωνιακής πολιτικής που ήδη καταρρέει.

Είναι ντροπή και θράσος, μέσα από αναζήτηση δήθεν “fake news” να προβάλουν τα δικά τους “fake news”  οτι δήθεν δημιουργήθηκαν κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και υπάρχουν διαθέσιμες.

Οι μόνες κλίνες που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της πανδημίας είναι οι 17 του  “ΑΧΕΠΑ”  χωρίς πρόσληψη προσωπικού ως σήμερα. Καμιά άλλη.

Οι επιπλέον ΜΕΘ με 86 κλίνες, που λειτουργούν  σήμερα για ασθενείς covid και 18 επιπλέον από επεκτάσεις, στα νοσοκομεία της πόλης  έχουν αφαιρεθεί από τους ασθενείς που δεν πάσχουν από covid και χρειάζονται διασωλήνωση. Δεν δημιουργήθηκαν όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας. Ειδικές μονάδες, όπως η μονάδα αντιμετώπισης αναπνευστικής ανεπάρκειας στο “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” και η μονάδα καρδιοχειρουργικής στο ΑΧΕΠΑ χρησιμοποιούνται πλέον ως ΜΕΘ  νοσηλείας covid και θα ενταχθούν και όλες οι άλλες ειδικές μονάδες, την στιγμή που η ζωή κάποιων ασθενών κρίνεται σε αυτές τις μονάδες.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Για όλους τους αρρώστους που δεν έχουν κορωνοϊό δεν υπάρχει  κρεβάτι ΜΕΘ στα Δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πλην των ελαχίστων 6 αντιστεκόμενων στο Παπαγεωργίου.

Για όλους τους αρρώστους με κορωνοϊό δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, πλην ελαχίστων που τυχαίνει να κενούνται.

Την εικόνα του ΕΣΥ δεν την αμαυρώνουν οι συνάδελφοι που δίνουν τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία και τολμάνε να σηκώνουν κεφάλι, να λένε την αλήθεια και να διεκδικούν την ενίσχυση του ΕΣΥ, έστω και στο και 5′. Η κατάσταση του ΕΣΥ είναι μαύρη από τη διαχρονική απαξίωσή του και διάλυσή του με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η κατάσταση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική λόγω της εγκληματικής άρνησης της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ μέσα στο 8μηνο εν αναμονή του 2ου κύματος της πανδημίας, στην αρχή του οποίου είμαστε, προσηλωμένη στον πολιτικό της στόχο να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ και να ενισχύσει τους επιχειρηματίες υγείας.

Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και, έστω και τώρα, να προχωρήσει σε σοβαρό σχεδιασμό με μόνιμες προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενοχοποιεί τους εργαζόμενους και το λαό, για να κρύψει τις δικές της επιλογές, εγκληματικές για το λαό και τους εργαζόμενους.
Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί, με κάθε κόστος και από κάθε μετερίζι, θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε την υγεία του λαού και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά του!».