Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας, για να διαμαρτυρηθούν για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία την ώρα που δίνουν την μάχη με την πανδημία.

Ads

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, δωρεάν υγεία για κάθε ασθενή», οι νοσοκομειακοί γιατροί επανέλαβαν τα αιτήματά τους για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις εδώ και τώρα στους μισθούς, παροχή επαρκών και κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, αλλά και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, η κυβέρνηση δεν έχει συναντηθεί μαζί τους από τις 24 Μαρτίου. «Είμαστε εδώ γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας» τονίζουν. Παράλληλα τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι ΜΕΘ στην «εντατική».

Διαβάστε επίσης:

Η ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος κορονοϊού και τα νοσοκομεία δεν μπορούν ήδη να ανταπεξέλθουν καθώς ήταν ούτως ή άλλως υποστελεχωμένα. Γι’ αυτό ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ, σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα.

Ads

«Με “φιέστες”, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με “εντέλλεσθε” για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα», τονίζει η ΟΕΝΓΕ και προσθέτει:

«Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος, και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας “ζορίζεται”, όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται. Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. “Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ” για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση αποδεικνύεται “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”. Απόδειξη: αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε ΜΕΙΩΣΗ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. “1017” στο πρώτο κύμα της επιδημίας, “931” στις 18/09, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά.

» Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών. Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο. Οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών. Μέτρα ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 κρουσμάτων την ημέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης». 

Τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών:

  • Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
  • Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας.
  • Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.
  • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου.
  • Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)
  • Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

Έξω από το ΑΧΕΠΑ οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ. Όπως σημείωσε η Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, σήμερα το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη κατάσταση από τον Μάρτιο και «βλέπουμε ότι σε ένα μικρό νέο κύμα καταρρέει».

Η κ. Κατσίμπα προειδοποίησε πως δεν αρκούν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα χρήση μάσκας και αποστάσεις, όταν «στοιβάζονται σε ΜΜΜ ανά 50αδες και λειτουργούν τάξεις με 40 μαθητές». Ακόμα, τόνισε πως αυτή η κατάσταση κινδυνεύει να κάνει τα νοσοκομεία όλης της χώρας «νοσοκομεία μιας νόσου» καθώς είναι τόσα πολλά πλέον τα περιστατικά κορωνοϊού με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι ιατροί, ο εξοπλισμός και οι υποδομές για τη νοσηλεία ανθρώπων με άλλες ασθένειες – εμφράγματα, νεφροπάθειες κ.ά.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των νοσοκομείων ζήτησαν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως τα υπάρχοντα την εκθέτουν όσον αφορά το ΕΣΥ και συγκεκριμένα μόνιμες προσλήψεις, ενίσχυση ΜΕΘ, ενίσχυση πρωτοβάθμιας Υγείας και επίταξη ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσει στην πανδημία με το εξειδικευμένο υλικό.