Σύροι πρόσφυγες, που παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας να τους επιτραπεί η μετακίνησή τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να ζητήσουν άσυλο, καταγγέλλουν πως από τους συμπατριώτες τους απεργούς πείνας που μεταφέρθηκαν με λιποθυμικά επεισόδια στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Αλεξάνδρα τους ζητήθηκαν χρήματα για να τους επιτραπεί η νοσηλεία.

Ads

Την καταγγελία επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος των Σύρων προσφύγων, ενώ για το θέμα αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στις 12:00 στο Σύνταγμα στο σημείο που έχουν συγκεντρωθεί.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως η μόνη λύση για τους Σύρους πρόσφυγες είναι να υποβάλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο. Αυτό επισημαίνεται και σε ενημερωτικό κείμενο που τους μοιράστηκε και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στον Τύπο. «Η παραμονή σας στην πλατεία Συντάγματος δεν έχει να σας προσφέρει τίποτα. Ακολουθείστε τη μόνη οδό που σας δίνει τη δυνατότητα να ζήσετε με αξιοπρέπεια. Ελάτε να υποβάλλεται αίτηση για άσυλο», αναφέρεται στο κείμενο.

Στο κείμενο σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου οι πρόσφυγες να μεταφερθούν και να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Πολλοί από τους Σύρους πρόσφυγες επιθυμείτε να σας χορηγήσει το ελληνικό κράτος κάποιο έγγραφο για να μεταβείτε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, δεν υπάρχει χώρα της ΕΕ που παρέχει τέτοιο έγγραφο». «Η μόνη οδός που έχετε είναι η υποβολή αίτησης για άσυλο».

Ads

Σχετικά με το αίτημα για παροχή στέγης, δικαίωμα που παρέχεται από το διεθνώς κατοχυρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσφύγων, τονίζεται ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να στεγάσει όλους όσοι έχουν έλθει από τη Συρία». Και προστίθεται ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί στέγη ιδίως σε περιπτώσεις οικογενειών και μικρά παιδιά που είναι άστεγες».

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει πως ένας από τους λόγους για τους οποίους οι πρόσφυγες δεν θέλουν να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα στην Ελλάδα αλλά σε άλλο κράτος, είναι το γεγονός ότι η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας στην Ελλάδα τους παρέχει δικαίωμα νόμιμης εργασίας μόνο στην Ελλάδα, κάτι που οι πρόσφυγες θα ήθελαν να αποφύγουν, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα. Γι αυτό και τις προηγούμενες ημέρες απευθύνθηκαν σε πρεσβείες των χωρών, στις οποίες επιδιώκουν να μετοικήσουν (χώρες προτίμησής τους είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία), από τις οποίες απορρίφθηκε το αίτημά τους για απευθείας μετάβαση στις χώρες αυτές.