Με όρους νοσηρού κρατικού – τραπεζικού «καψωνιού» αντιμετωπίζονται οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι, 17 μήνες μετά τον σεισμό που τους ξεσπίτωσε, αφού έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις, πληστειριασμούς και δεσμεύσεις ποσών αρωγής, λόγω χρεών. 

Ads

Ήδη την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένος ο πρώτος πλειστηριασμός, μίας αποθήκης που βρίσκεται εντός του οικισμού ο οποίος επλήγη από τον σεισμό.

Όπως αναφέρει ανάρτηση του Συλλόγου των  Σεισμοπλήκτων, στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου διαπιστώθηκε ότι έχουν καταχωρηθεί δώδεκα (12) κατασχέσεις ακινήτων σε κτηματικές περιφέρειες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων από 24-03-2022 έως 28-02-2023 .

Νωρίτερα, ο Σύλλογος δέχθηκε καταγγελίες σεισμοπλήκτων για τράπεζες που δεσμεύουν τα ποσά της κρατικής αρωγής από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αν και πρόκειται για χρήματα ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Ads

«Χάνονται περιουσίες και δεν υπάρχει μέριμνα. Είναι στο έλεος του Θεού και στα νύχια των funds περιουσίες σεισμόπληκτων και το κράτος σφυρίζει αδιάφορα», τόνισε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος.

Και πρόσθεσε: «Ζητάμε να γίνει ό,τι έγινε στο Μάτι, όπου είχαμε από το 2018 τέσσερεις νομοθετικές ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών. Είναι ένα δίκαιο αίτημα. Στην περίπτωση τη δική μας υπήρξε μια εξάμηνη αναστολή και πριν από τη λήξη της είχαμε επίδοση κατασχετηρίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής δρομολογείται να μεταβούν μαζικά οι σεισμοπαθείς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να επιδώσουν το ψήφισμά τους.

«17 μήνες μετά το σεισμό περιμένουμε απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υποσχέσεων» αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα του Συλλόγου προς τα μέλη του, με την έκκληση «να μη λείψει κανείς».

Παράλληλα, διατυπώνονται μια σειρά από ερωτήματα:

  1. Πότε θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής;
  2. Πότε θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες;
  3. Πότε θα μας απαντήσουν για τον ΦΠΑ εργασιών στα σεισμόπληκτα κτίρια;
  4. Πότε θα πάρουν όλοι οι δικαιούχοι την οικοσκευή που δικαιούνται;
  5. Ποιο θα ειναι το ενιαίο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την περιοχή;
  6. Τι θα γίνει με τις δεσμεύσεις των χρημάτων απο τους “ακατάσχετους” λογαριασμούς;
  7. Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς των ακινήτων σε σεισμόπληκτες περιοχές;
  8. Έως πότε θα χάνονται σπίτια και περιουσίες σεισμόπληκτων πολιτών για ένα κομμάτι ψωμί;