Νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή-συμψηφισμό του ΦΠΑ, ώστε η ελληνική νομοθεσία να εναρμονιστεί με την κοινοτική, ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), προκειμένου -όπως επισημαίνει- να προστατευθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που αποτελούσαν τους κύριους προμηθευτές της «Μαρινόπουλος ΑΕ». Με επιστολή της προς την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η διοίκηση του ΣΒΒΕ υπενθυμίζει «τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που ανέκυψαν για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της  εταιρείας “Μαρινόπουλος ΑΕ”, για τα οποία, πέραν της διαγραφής του 50% των απαιτήσεων των προμηθευτών, σε εκκρεμότητα παραμένει η επιστροφή του ΦΠΑ εκροών που έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο και αφορούν σε διαγραφείσες απαιτήσεις».

Ads

Το πρόβλημα, επισημαίνεται στην επιστολή, είναι ότι ο Κώδικας ΦΠΑ δεν επιτρέπει τη μείωση του οφειλόμενου ΦΠΑ εξαιτίας της μη είσπραξής του. Κι αυτό παρόλο που, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία του 2006, θεμελιώδης αρχή του ΦΠΑ είναι αυτή της ουδετερότητας.  Σύμφωνα με την αρχή της ουδετερότητας ο επιχειρηματίας απαλλάσσεται από την επιβάρυνση του ΦΠΑ, ο οποίος μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. Συνεπώς, υποστηρίζει στην επιστολή του ο ΣΒΒΕ, είναι απαραίτητη η νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιστροφής ή συμψηφισμού του ΦΠΑ, που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο για το 50% των διαγραφεισών απαιτήσεών τους από την εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ».

Περαιτέρω, η διοίκηση του ΣΒΒΕ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «η παρέκκλιση του άρθρου 90 παράγραφος 2 της οδηγίας 2006/112/ από τη γενική υποχρέωση των κρατών- μελών να επιστρέφουν τον ΦΠΑ σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη καταβολής της τιμής (τιμήματος), δεν μπορεί να ερμηνευτεί ότι παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αποκλείουν εντελώς την επιστροφή του ΦΠΑ, σε περίπτωση ολικής ή μερικής μη είσπραξης του τιμήματος, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει σε θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Κατά τον ΣΒΒΕ, η ελληνική νομοθεσία, που μέχρι στιγμής δεν δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ στην περίπτωση διαγραφεισών απαιτήσεων από την «Μαρινόπουλος ΑΕ», αντίκειται στην ευρωπαϊκή οδηγία και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Εξάλλου, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο ΣΒΒΕ, σε συνέχεια της ανωτέρω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι εταιρείες που βιώνουν τις άμεσες και ασφυκτικές πιέσεις από την πτώχευση της «Μαρινόπουλος ΑΕ» έχουν επιπλέον λόγους για να προχωρήσουν σε προσφυγές και να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή του ΦΠΑ των ανείσπρακτων απαιτήσεών τους.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ