Στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, προαναγγέλλει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Documento» με τον τίτλο: «Λουκέτο σε τράπεζες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία».

Ads

Αυτές αφορούν, ειδικότερα, τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από κρατικά ή κοινοτικά κονδύλια σε περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα καθιερώνεται ένα πολύ αυστηρό ποινολόγιο (pointsystem), που θα οδηγεί ακόμη και ολιγοήμερη αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, στην περίπτωση που οι εργοδότες συλληφθούν να παραβιάζουν συστηματικά τους νόμους. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο ζήτημα της κατάχρησης του θεσμού των εργολαβιών, ειδικά στον τραπεζικό τομέα, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ”εύκολο” τρόπο να παρακαμφθεί σχεδόν το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας.

Στο πεδίο της καθημερινότητας, η Έφη Αχτσιόγλου προαναγγέλλει την έναρξη λειτουργίας την επόμενη εβδομάδα, στο κέντρο της Αθήνας, ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επισημαίνει, επίσης, ότι διαρκώς εμπλουτίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Η υπουργός σημειώνει ότι η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μία μεγάλη μεταρρύθμιση που σε άλλες χώρες απαιτήθηκαν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί, για να συμπληρώσει ότι, παρά τα προβλήματα, η λειτουργία του ομαλοποιείται, κάτι που αντανακλάται και στην θετική πορεία των εσόδων του.

Ads

Επιπλέον, η Ε. Αχτσιόγλου τονίζει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών που είχαν σωρευθεί έως τις 31.12.2016, με τη δυνατότητα θέσπισης έως 120 δόσεων και χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας. 

Η υπουργός Εργασίας αναγνωρίζει ότι η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Επισημαίνει ότι η δυναμική των τελευταίων μηνών είναι θετική με τον δείκτη ανεργίας στο 22,5%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012, και τη δημιουργία 200 χιλιάδων, και πλέον, νέων θέσεων εργασίας το πρώτο πεντάμηνο του 2017, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί λόγο εφησυχασμού.

Η Ε. Αχτσιόγλου, μεταξύ άλλων, τονίζει τη σημασία όσων αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, και ιδίως τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, τον προσδιορισμό της δημοσιονομικής πορείας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και φυσικά την εκταμίευση της δόσης, μεγάλο μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.