Η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων που έχει ήδη προτείνει η Αθήνα στους εκπροσώπους των Θεσμών σε συνδυασμό με κάποια μέτρα από την «λίστα Βαρουφάκη». Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο – μεταξύ άλλων – προωθεί την τακτοποίηση του ζητήματος των ραδιοτηλεοπτικών αδειών αλλά και τη φορολόγηση των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Ads

Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα. «Θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η “λίστα Βαρουφάκη” στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. «Όλο τον καιρό πασχίζαμε με τη ΓΓΔΕ, το ΓΛΚ, το ΣΟΕ και συμβούλους, να επαναϋπολογίσουμε αυτά τα νούμερα της λίστας. Οι υποσχέσεις για τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να πετυχαίνουν. Προτιμώ να βάλω τον πήχη πιο χαμηλά για να τον περνάω», δήλωσε σχετικά.

Ads

Στα φορολογικά, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.

Στη σύσκεψη, εκτός του Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς.

Δραγασάκης: Συμφωνία το γρηγορότερο δυνατό

image

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε: «Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας».

Ερωτηθείς δε για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την ‘πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης’ θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».