«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί την αρχή μιας συνολικής επίθεσης της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία και έχει σκοπό  να οικοδομήσει μια κοινωνία που θα κυριαρχεί η βαρβαρότητα, οι ανισότητες και μια ελίτ θα ζει εις βάρος της» λέει στο tvxs.gr o Γ.Γ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλέξιου υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως «ντίλερ των Κολλεγίων»

Ads

Ο συντονιστής Νεολαίας ΜέΡΑ25, Θωμάς Αχταρίδης κάνει λόγο για «… ένα χουντικής κοπής νομοσχέδιο» και προτείνει να «…συμμαζέψει πρώτα το κυβερνών κόμμα την “φοιτητική” του παράταξη που λυμαίνεται με τρόπο μαφιόζικο τα πανεπιστήμια, και ας συζητήσουμε μετά για πειθαρχικά συμβούλια».

Και οι δύο υπογραμμίζουν, πως η νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, που την στοχοποιεί με κάθε τρόπο και πως το φοιτητικό κίνημα, θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στον αυταρχικό κατήφορο.

Σωτήρης Αλέξιου  (Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ): Το νομοσχέδιο Κεραμέως οικοδομεί μια κοινωνία βαρβαρότητας

Ads

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αποτελεί την αρχή μιας συνολικής επίθεσης της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία. Χρησιμοποιεί τον φόβο των ανθρώπων για την πανδημία για να διαλύσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εργασία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση για να οικοδομήσει μια κοινωνία που θα κυριαρχεί η βαρβαρότητα, οι ανισότητες και μια ελίτ θα ζει εις βάρος της.

Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει το καθεστώς του αυταρχισμού, της ανελευθερίας και των κοινωνικών φραγμών και όσον αφορά την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως ντίλερ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων των ιδιωτικών Κολλεγίων.

Με τον νέο νόμο, θεσμοθετείται η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ. Άμα συνυπολογίσουμε το κλείσιμο δεκάδων τμημάτων και την χορήγηση ίσων επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία των Κολλεγίων με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ, το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά Κολλέγια με τα αμφιβόλου ποιότητας και επιστημονικής πειθαρχίας προγράμματα σπουδών.

Επιπλέον, πίσω από την επικοινωνιακή προπαγάνδα της άκρατης βίας στα Πανεπιστήμια, κρύβεται το σχέδιο του πλήρους ελέγχου της καθημερινότητας των ΑΕΙ. Με την εξαγγελία της ίδρυσης ειδικού αστυνομικού σώματος και τη δημιουργία των πειθαρχικών συμβουλίων των φοιτητών, με τα οποία μετατρέπει τους καθηγητές σε δικαστές που μπορούν να επιβάλουν μέχρι και τη διαγραφή φοιτητών/τριών, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση στοχεύει στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τον ελεύθερο διάλογο που λαμβάνει χώρα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι φοιτητές και οι καθηγητές θα ζουν και θα λειτουργούν μέσα στους χώρους των Πανεπιστημίων υπό ένα μόνιμο καθεστώς φόβου, που θα καταπνίγει την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για τα πραγματικά προβλήματα των ΑΕΙ ή την αναβάθμιση των σπουδών και του κύρους τους και η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα στην προσπάθεια να μας σύρει σε έναν αυταρχικό κατήφορο για να καταπνίξει κάθε ζωντανό και ελεύθερο κοινωνικό χώρο.

Θωμάς Αχταρίδης (Νεολαία ΜέΡΑ25): Στοχοποιεί τη νεολαία στο σύνολο της

Η Κυβέρνηση επιτίθεται στη νέα γενιά, τη στιγμή που η κ. Κεραμέως βρίσκεται εκτεθειμένη αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αδιαφορώντας για τους κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένους. Ταυτόχρονα, ενώ πανηγυρίζει για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, χωρίς όμως καμία ουσιαστική ενίσχυση, καταθέτει ένα χουντικής κοπής νομοσχέδιο που στοχοποιεί τη νεολαία στο σύνολό της.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να καταστείλει περαιτέρω το φοιτητικό κίνημα, δημιουργώντας το πρόσφορο για την ίδια, αλλά δυστοπικό για τη νεολαία, έδαφος προώθησης των ιδεοληπτικών πολιτικών της στην παιδεία: Ιδιωτικοποίηση, αποκλεισμός, ιδιωτικοποίηση.

Με την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που θα παίρνει εντολές απευθείας από την ΓΑΔΑ, κανονικοποιεί τον αυταρχισμό μέσα στους κοινωνικούς χώρους του φοιτητικού κόσμου. Διερωτόμαστε, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ασφάλεια των φοιτητών μέσω της καθημερινής παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα;

Με την εξαγγελία για τη δημιουργία πειθαρχικών συμβουλίων στα Πανεπιστήμια, που θα έχουν στη δικαιοδοσία τους μέχρι και διαγραφές φοιτητών, η κυβέρνηση εισάγει κάτι που δεν ζητά, ούτε επιθυμεί η ακαδημαϊκή κοινότητα. Άλλωστε, αν θέλουμε να μιλούμε τη γλώσσα της αληθείας, ας συμμαζέψει πρώτα το κυβερνών κόμμα την «φοιτητική» του παράταξη που λυμαίνεται με τρόπο μαφιόζικο τα πανεπιστήμια, και ας συζητήσουμε μετά για πειθαρχικά συμβούλια.

Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα θα ανατρέψει κάθε σκέψη για περισσότερη αστυνομοκρατία και τρομοκράτηση των νέων. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιεί πλέον ως πρόσχημα την υγειονομική κρίση για να αποφύγει μαζικές αντιδράσεις, την ώρα που εισάγει μέτρα υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου. Ο αγώνας για αύξηση της χρηματοδότησης στην παιδεία, αναβάθμιση των σπουδών και βελτίωση των συνθηκών συνεχίζεται.