«H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρήσει ξεκάθαρους κανόνες σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας» δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος της ΕΚΤ, στο CNBC, περιορίζοντας τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση της για να βοηθήσει τη χώρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.

Ads

Χθες το Reuters έγραφε ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το ύψος του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, εάν καταστεί σαφές ότι η Ευρωζώνη συμφωνεί να εκταμιεύσει την επί μακρόν αναμενόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας. Το πρακτορείο επικαλούνταν τραπεζική πηγή. 

Ωστόσο, ο Νοβότνι σημείωσε: «Για μας είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ορισμένους όρους που πρέπει να τηρηθούν. Ο ένας είναι… το αν μπορούμε να αποδεχθούμε για παράδειγμα ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρα. Η απάντηση, για την ώρα, είναι όχι».

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποια, ας πούμε χρηματοδότηση εκτός των κανόνων μας. Γνωρίζω πως υπάρχουν ιδέες ότι μπορεί να δώσουμε κάποιου είδους ενδιάμεση χρηματοδότηση. Δεν βλέπω νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο». 

Ads