Στάση Πόντιου Πιλάτου κρατά η ΝΔ στην υπόθεση του Ωραιοκάστρου καθώς νίπτει τας χείρας της επισημαίνοντας μεν ότι τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο, κατανοώντας δε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Αποδίδει δε την ευθύνη για την απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Ωραιόκαστρου, να μην δεχτεί προσφυγόπουλα στο σχολείο του… στην κυβέρνηση.

Ads

Ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι «είναι αυτονόητο ότι τα προσφυγόπουλα πρέπει να πάνε σχολείο, χωρίς οποιονδήποτε υγειονομικό κίνδυνο για οποιοδήποτε παιδί». Είπε όμως επίσης ότι η ΝΔ κατανοεί την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών, λέγοντας ότι «οφείλουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενίας και κατανόησης που διαχρονικά είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό».

Στρέφοντας αλλού την προσοχή από την ουσία του θέματος που έχει προκύψει, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι «αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος που επικρατεί στους καταυλισμούς και, πλέον, σε πολλά σχολεία».

«Το πώς θα ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα οι πρόσφυγες, που -με ευθύνη της κυβέρνησης- παραμένουν στη χώρα μας, είναι ένα πολύ κρίσιμο, πολύπλοκο και πιεστικό ζήτημα» και «γίνεται ακόμη πιο σύνθετο, ακόμη πιο ευαίσθητο, όταν αφορά παιδιά και την εκπαίδευσή τους», είπε.

Ads