«Τα τελεσίγραφα δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά» διαμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, επαναλαμβάνοντας ότι «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η κυβέρνηση αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου». Σημείωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «δεν υπάρχει ξεχωριστή δανειακή σύμβαση» που ζητά η ελληνική πλευρά, αλλά «πρόγραμμα διάσωσης που πρέπει να ολοκληρωθεί», καταδεικνύει ότι το ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό.

Ads

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν αποδεκτά τα τελεσίγραφα. Και όσοι τα κομίζουν στη δημόσια συζήτηση θα φέρουν ακέραια την ευθύνη ή θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της ραγδαίας τους υποχώρησης», δήλωσε, μιλώντας στον ρ/σ «στο Κόκκινο» ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν μπαίνει στη συζήτηση απλώς για να ζητήσει, αλλά για να συζητήσει και πως θα φύγει η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη από τα αδιέξοδο. «Η άλλη πλευρά, οι Γερμανοί, έχει μια ιδεοληπτική εμμονή στις αποτυχημένες συνταγές. Εμείς διεκδικούμε και θα πετύχουμε μια συμφωνία να εφαρμόσουμε τον σκληρό πυρήνα του προγράμματος μας. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ταπεινώσουμε τη δημοκρατία μας, τη λαϊκή μας κυριαρχία και την νέα κυβέρνηση που έχει σαφή και νωπή λαϊκή εντολή», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Σόιμπλε, ο Νίκος Παππάς είπε: «Οι δηλώσεις Σόιμπλε δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, διότι πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, να τους πείσει με τέτοιες δηλώσεις που πολλές φορές υπερβαίνουν τα διπλωματικά εσκαμμένα. Χωρίς μεγάλη επιτυχία, προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει»

Ads

Μιλώντας για τα βήματα που έχει καταφέρει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε «επιτυχίες», και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για μη παράταση του μνημονίου. «Αυτό που διαφαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι θα μιλήσουμε για το διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίου, που είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής μας. Θα δει ο κόσμος τι θα νομοθετήσουμε τον επόμενο καιρό και το πως θα υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, αν μπορούν να θεωρηθούν μονομερής ενέργεια, τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της να  νομοθετεί για θέματα εσωτερικής αρμοδιότητας,  υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κι αυτά δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης και η εξαγγελία των νομοσχεδίων δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε άλλο δανειακή σύμβαση κι άλλο μνημόνιο».

Φλαμπουράρης: Ποιον ρώτησε και παρενέβη ο κ. Σόιμπλε;

Τις δηλώσεις Σόιμπλε σχολίασε και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Το προηγούμενο πρόγραμμα οδηγεί στα βράχια κι ας επιμένει! Η πρώτη σκέψη που πρέπει να κάνει ο κάθε Έλληνας είναι: “Τι έχουμε; Ευρωπαϊκή Ένωση ή Γερμανική Ένωση”; Ποιόν ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε; Εγώ ούτε καν δέχομαι ότι είναι πρόταση. Την θεωρώ απειλή και εξευτελιστική τόσο για τους άλλους όσο και για εμάς. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την παρέμβαση. Εμείς απαντάμε όχι. Αν δεν θελει ο κ. Σόιμπλε, να δούμε τι θα κάνει η κα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ποιός μας προτείνει αυτό που λεει ο Σόιμπλε; Ούτε καν οι μνημονιακοί μας αντίπαλοι δεν λένε να το δεχτούμε», είπε ο υπουργός μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1.

Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ακόμα ότι αν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. «Το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί σε πολιτικό όργανο. Έχουν και άλλες χώρες λόγο και μιλάω για τις ΗΠΑ για την Κίνα, για την Ρωσία που έχουν εκφραστεί», είπε.