«Δεν θα ζητήσουμε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος αλλά χρόνο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους μας». Αυτό υποστήριξε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του mega, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς. Σημείωσε δε ότι «το dead line της 28ης Φεβρουαρίου (σ.σ. τότε λήγει η δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης) έχει αρχίσει και αμφισβητείται». «Θα συμφωνήσουμε σε άλλες διαδικασίες» πρόσθεσε.
 

Ads

Ο Νίκος Παπάς «συνέστησε ψυχραιμία στις αντιδράσεις, καθώς αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια συζήτηση στην ΕΕ» ενώ σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Γιούρι Κατάινεν και του Πιέρ Μοσκοβισί συνηγορούν ότι δεν είναι πλέον πολλοί εκείνοι που μιλούν για την 28η Φεβρουαρίου.
 
Τόνισε ότι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και επέμεινε ότι δεν θα ζητήσουμε παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αλλά χρόνο για να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή λύση με τους εταίρους μας.


 

«Θέλουμε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα με τους εταίρους μας, το οποίο όμως, προφανώς, δεν θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά» ξεκαθάρισε αναφορικά με τη συμφωνία που θέλει η κυβέρνηση να επιτευχθεί τονίζοντας ότι δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «μένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις». Εκτίμησε δε, ότι τις επόμενες ημέρες θα αναπτυχθούν δυναμικές που θα ανατρέψουν το σκηνικό υπέρ των ελληνικών θέσεων.
 
Σχετικά με την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως είναι προϋπόθεση για να συνεχιστεί η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες αυτές να παραμένουν σε πρόγραμμα, ο κύριος Παππάς παρατήρησε πως είναι άλλο το πρόγραμμα και άλλο το μνημόνιο.

Ο Νίκος Παππάς σχολίασε και το γεύμα που θα έχουν σήμερα στο Στρασβούργο η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάρτιν Σουλτς. «Στην κ. Μέρκελ θα ευχηθούμε καλή όρεξη αλλά δεν θα φάμε και τον ελληνικό λαό. Αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις που δέχεται από τα δεξιά της, όπου στη Γερμανία έχουν αναπτυχθεί κόμματα αντιευρωπαϊκά και μισαλλόδοξα, αλλά καλό είναι να μην την πατήσει και αυτή όπως ο Σαμαράς με την Χρυσή Αυγή».
 
Όταν ρωτήθηκε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με γη Γερμανίδα καγκελάριο, απάντησε: «Θα δει την κυρία Μέρκελ όταν έρθει η ώρα. Έχει πάρα πολύ πυκνό πρόγραμμα…».

Ads