Για την απόφαση του να στηρίξει «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη μιλάει στο tvxs.gr ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος Νίκος Δήμου. Όπως αναφέρει, «ο Στ. Θεοδωράκης δεν έχει κάποια ιδεολογία που κατά κάποιον τρόπο να τον καθοδηγεί και να μην τον αφήνει ελεύθερο να επιλέξει σωστές λύσεις για τα προβλήματα». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, πρόκειται για «δείγμα μιας νέας πολιτικής αντίληψης, η οποία δεν δεσμεύεται ιδεολογικά». Της Κατρίν Αλαμάνου

Ads

 
 
Πώς αποφασίσατε να στηρίξετε «Το Ποτάμι»;
 
Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Δεύτερον, διότι με βγάζει από το αδιέξοδο του να μην έχω κάτι να ψηφίσω. Είναι αρκετοί οι λόγοι…
 
Ο Στ. Θεοδωράκης είπε ότι «κλέβει» ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που σας έκανε να τον στηρίξετε;
 
Ναι. Αλλά περισσότερο από το γεγονός ότι θα «κλέψει» ιδέες και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις, είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αυτή τη στιγμή δεν έχει κάποια ιδεολογία που κατά κάποιον τρόπο να τον καθοδηγεί και να μην τον αφήνει ελεύθερο να επιλέξει σωστές λύσεις για τα προβλήματα. Γιατί, υπάρχουν ιδεολογίες που είναι σαν τα στενά παπούτσια, δεν μπορείς να περπατήσεις.

Το γεγονός ότι επιλέγει μία λύση, ασχέτως του αν προέρχεται από τον φιλελεύθερο χώρο ή τον αριστερό χώρο, αλλά επειδή είναι η ενδεδειγμένη, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το δείγμα μιας νέας πολιτικής αντίληψης, η οποία δεν δεσμεύεται ιδεολογικά.
 
Κάποιοι λένε ότι αυτό ακριβώς μπορεί να είναι το μειονέκτημα της κίνησης, ότι δεν προσδιορίζει την ιδεολογική της βάση.
 
Αυτοί που το λένε ανήκουν εις το παρελθόν. Και καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν αυτό που λένε. Διότι, οι ιδεολογίες γενικά στην πολιτική υπήρξαν πρόξενοι κακού. Δεν νομίζω ότι έγινε ποτέ κάτι καλό μέσω αυτών.  Ίσα– ίσα που για ιδεολογικούς λόγους ο Στάλιν, ο Μάο, ο Χίτλερ, εξολόθρευσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο και μόνο επειδή δεν τους ταίριαζε η ιδεολογία τους.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που ενώνει όσους συμμετέχουν στο «Ποτάμι;»

Ads

Όλοι, κατά κάποιο τρόπο, είμαστε άνθρωποι της πράξης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ανήγγειλε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης, είναι άνθρωποι που έχουν κάνει κάτι στη ζωή της, δεν είναι παιδιά ή εγγόνια πολιτικών που κληρονομούν τη βουλευτική ή υπουργική έδρα.
 
Γι’ αυτό αναφέρθηκε μια πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν;

Εκεί που έχουμε φτάσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι πολιτικοί είναι άχρηστοι, χρειαζόμαστε μία ουσιαστική ανανέωση και αυτή θα προέλθει από ανθρώπους της καθημερινής ζωής και της πράξης.
 
Ο κοινός παρανομαστής των συμμετεχόντων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η στήριξη προς την Ευρώπη ή υπάρχουν κι άλλοι παρανομαστές;
 
Αν θέλετε το δείτε πολιτικά, ναι, η στήριξη προς την Ευρώπη είναι ένας κοινός παρανομαστής. Αυτό, καθώς και το γεγονός, όπως σας είπα παραπάνω, ότι όλοι εμείς είμαστε άνθρωποι της πράξης, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί ή θεωρητικοί. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε κάνει πράγματα στη ζωή μας.
 
Είπατε πριν ότι κατά κάποιο τρόπο σας βγάζει και από το αδιέξοδο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσετε..
 
Ναι, ανήκω στο 40% των ψηφοφόρων που δεν μπορεί να βρει κόμμα για να ψηφίσει. Είμαι ο οπαδός του Κανένα.
 
Και η «Δράση» ;
 
Η «Δράση» δεν είναι πια «Δράση», για μένα, χωρίς τον Στέφανο Μάνο. Ήταν ουσιαστική η παρουσία του. Επιπλέον είναι ένα κόμμα το οποίο πέρασε από πολλές περιπέτειες. Ξεκίνησε ως φιλελεύθερο, αυτοδιαλύθηκε ως μη όφειλε -ήμουν ενάντιος στο γεγονός ότι ανέστειλε τη δράση του. Μετά ξαναδημιουργήθηκε ως Δράση, κατόπιν πέρασε σε μια άλλη εποχή με άλλη ηγεσία. Στη συνέχεια  συνεργάστηκε με τον Θ. Τζήμερο. Τελικά, δεν είναι πια το κόμμα  το οποίο ξεκινήσαμε με τον Στέφανο Μάνο να φτιάξουμε πριν από  χρόνια. Δεν με εκφράζει πια. Οπωσδήποτε είναι ένα συμπαθές κόμμα, γιατί έχει σωστές ιδέες, αλλά φοβάμαι ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να τις προωθήσει αυτές τις ιδέες. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μια ηγετική προσωπικότητα, η οποία λείπει αυτή τη στιγμή από την ελληνική πολιτική. Νομίζω ότι έχει ένα προσωπικό χάρισμα που είναι σημαντικό.
 
Αρκετοί εκτιμούν ότι αναμένονται υψηλά ποσοστά στις Ευρωεκλογές. Το πιστεύετε κι εσείς;
 
Ο Στ. Θεοδωράκης όταν το πρωτοσυζητούσαμε, μου είχε πει κάποιες προβλέψεις του, τις οποίες βρήκα πάρα πολύ αισιόδοξες. Αλλά τώρα που βλέπω την απήχηση που έχει (σ.σ. Το Ποτάμι), καθώς μιλάω με πάρα πολλούς ανθρώπους και κάποιους που δεν φανταζόμουν καν ότι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται γι’ αυτή την κίνηση, πρέπει να πω ότι έχω αναθεωρήσει. Πιστεύω κι εγώ ότι θα έχει υψηλά ποσοστά.
 
Τα περισσότερα από τα ονόματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη δεν αναμένεται να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο. Ισχύει και για εσάς αυτό;
 
Ναι, μάλλον δεν θα είμαι και θα σας πω γιατί. Διότι είμαι 79χρονών και δεν έχω τις αντοχές να κάνω σωστά τη δουλειά του ευρωβουλευτή. Άλλο είναι να παριστάνεις τον ευρωβουλευτή και άλλο να κάνεις πραγματικά δουλειά.

Ενδεχομένως μπορεί αύριο να κάνω κάτι άλλο, κάτι που να είναι μέσα στις δυνατότητες μου.
 
Δημήτρης Κουρέτας: Να δοθεί χώρος στον πολίτη να συμμετάσχει

Για την απόφασή του να στηρίξει την πολιτική κίνηση του Σταύρου Θεοδωράκη μίλησε στο tvxs.gr και ο Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και καθηγητής Βιοχημείας.

Αυτό που επιδιώκει, αναφέρει, «όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, είναι να δοθεί χώρος στον απλό πολίτη να συμμετάσχει». «Όλοι όσοι στηρίζουμε την κίνηση, είμαστε γνωστοί από τη δουλειά μας, δεν έχουμε ανάγκη από κάποια επιβεβαίωση ή καταξίωση», προσθέτει, σημειώνοντας ότι υπάρχει η γενική αίσθηση ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική «το κάνουν για να αποκτήσουν κάποια θέση».

Το ζητούμενο είναι να «μπουν μπροστά κάποιοι άνθρωποι που δεν επιδιώκουν κάτι,  που είναι αναγνωρισμένοι και έχουν κάνει κάτι στη ζωή τους, ώστε να πειστεί ο πολίτης να συμμετάσχει», αναφέρει ο Δημήτρης Κουρέτας.

Σχετικά με το ιδεολογικό στίγμα της κίνησης, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισημαίνει ότι «θα πρέπει να μάθουν να συνομιλούν οι διάφοροι χώροι και αφού το καταφέρουμε τότε θα δούμε τι χρώμα θα έχει το εγχείρημα». «Αλλά το βασικό είναι να μπορέσουμε να συνομιλήσουν οι μερίδες της κοινωνίας που έχουν κάτι να καταθέσουν και αυτή τη στιγμή είναι στο περιθώριο», συμπληρώνει.