Οι απεργοί εργαζόμενοι της Cosco πέτυχαν μία σημαντική νίκη, καθώς με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ανάγκασαν την εταιρεία να ικανοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των αιτημάτων τους.

Ads

Όπως ενημέρωσε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα και ενόψει της νέας 48ωρης απεργίας, ο Δημήτρης Λινάρδος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, η εταιρεία έστειλε δεσμευτικό κείμενο στο Υπουργείο εργασίας ικανοποιώντας βασικά αιτήματα των απεργών.

Συγκεκριμένα η Cosco έκανε δεκτή την εφαρμογή βάρδιας και αύξηση της πόστας (βάρδια – ομάδα λιμενεργατών) από τέσσερα σε πέντε άτομα καθώς και τη συγκρότηση επιτροπή υγιεινής και ασφαλείας. Παράλληλα, καταργεί και την κόντρα βάρδια.

«Η αδιαλλαξία έσπασε με την αποφασιστική πάλη των εργαζομένων στο λιμάνι και η Cosco αναγκάστηκε να δεχτεί πεντάρα πόστα, κατάργηση των κόντρα βαρδιών και επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας. Είναι μία πρώτη νίκη που όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι θα την κατοχυρώσουμε στην πράξη και συνεχίζοντας τον αγώνα μας για τη συλλογική σύμβαση εργασίας»  τόνισε ο Δημήτρης Λινάρδος.

Ads

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις προβλήτες 2 και 3 ενώ στις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να συνεδριάσει η γενική συνέλευση της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά, προκειμένου να πάρει αποφάσεις.

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων ήταν: 

  • Να διαλευκανθεί η υπόθεση του δυστυχήματος του συναδέλφου τους.
  • Να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής κι ασφάλειας.
  • Να, σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα.
  • Να μετατραπεί η πόστα σε 6αρα.
  • Να υπογραφεί ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.