Επιτυχία για τη ΝΔ θα είναι να κυλήσουν όλα ομαλά την μεθεπόμενη Κυριακή (πρώτος γύρος εσωκομματικών εκλογών), να είναι μεγάλη η συμμετοχή ώστε να μη θεωρηθεί εκ προοιμίου αδύναμος ο επόμενος πρόεδρος και να μην ξεκινήσουν αμέσως οι ζυμώσεις για δημιουργία νέου κόμματος με πρωτοβουλία κάποιου από τους ηττημένους διεκδικητές της ηγεσίας. 

Ads

Στο παρασκήνιο, πάντως, οι συζητήσεις μεταξύ βουλευτών και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης  επικεντρώνονται στο θέμα της ενότητας που δεν θεωρείται καθόλου διασφαλισμένη. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα δύσκολα θα αποφευχθεί δεύτερος γύρος (10 Ιανουαρίου), αφού δεν φαίνεται ρεαλιστικό να περάσει το 40% ένας από τους τέσσερις και να έχει διψήφια διαφορά από τον προηγούμενο ώστε να ριφθεί ο κύβος με τη μία. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο καραμανλικός Ευ. Μεϊμαράκης που θεωρούνταν φαβορί στο ξεκίνημα της κούρσας προηγείται αλλά έχει φθαρεί και έχει χάσει την διακριτή υπεροχή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανεβαίνει, έχει πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο και θα ευνοηθεί από την αύξηση της προσέλευσης εφόσον προκύψει, ο Απ. Τζιτζικώστας παραμένει στο παιχνίδι αλλά όχι πια ως σίγουρος 2ος, ενώ ο σαμαρικός Άδωνις Γεωργιάδης θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα στηρίξει ανοιχτά Κυριάκο Μητσοτάκη μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου (σύμφωνα με πληροφορίες έγιναν προσπάθειες να αποσύρει την υποψηφιότητά του οι οποίες δεν ευδοκίμησαν). 

Φυγόκεντρες τάσεις 

Σε σχέση με την επόμενη μέρα τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα. Εάν κερδίσει την ηγεσία ο Ευ. Μεϊμαράκης θα ανακουφιστεί το καραμανλικό σύστημα διατηρώντας τον έλεγχο του κόμματος. Όμως, το σαμαρικό σύστημα δεν αποκλείεται να αναζητήσει διέξοδο στην έξοδο, χωρίς να αποκλείεται αυτόνομη πορεία και για το δίδυμο Τζιτζικώστα – Βορίδη που μπορεί να επιχειρήσουν τη δημιουργία ενός αποενοχοποιημένα δεξιοδεξιού κόμματος. Εάν κόψει πρώτος το νήμα ο Απ. Τζιτζικώστας τότε η ΝΔ θα περάσει στην εποχή της αποκαραμανλοποίησης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι επαγγελματίες καραμανλικοί. 

Ads

Στην περίπτωση που ο Κυρ. Μητσοτάκης καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο και τελικά να νικήσει προσβλέπει στη συνεργασία με τα φιλελεύθερα στελέχη του Ποταμιού (εκφραστής τους ο Χ. Θεοχάρης) και με τους εκσυγχρονιστές της κεντροαριστεράς που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά. 

Το πώς θα αντιδράσουν οι καραμανλικοί δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί ενώ σε όλες τις περιπτώσεις πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του επόμενου αρχηγού έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιδειχθεί στοιχειώδης διάθεση συνεννόησης οι σκληροί θα βρουν πρόσχημα για να φύγουν, ενώ μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίστροφο, ανάλογα με το τι θα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την απήχηση της ΝΔ στην κοινωνία. 

Έτσι κι αλλιώς, η συζήτηση για το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού όταν έρθει η ώρα παραμένει ζωντανή από το δημοψήφισμα και μετά. Μπορεί να μην υπήρξε αποτέλεσμα λόγω διαφωνιών κορυφής αλλά οι υποστηρικτές αυτής της σύμπραξης εξακολουθούν να τη δουλεύουν και η τάση αυτή θα συνεχίζεται όσο το Ποτάμι χάνει δυνάμεις και το ΠΑΣΟΚ απομονώνεται ως συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ.