“Υπάρχει πλέον Δημοκρατία στην Ελλάδα;” διερωτάται το New Statesman σε άρθρο που δημοσιεύεται ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού περιοδικού. Στο άρθρο επισημαίνεται η επιχείρηση “Ξένιος Ζευς”, η οποία δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και σημειώνεται πως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στοχεύει πλέον  τον αναρχικό χώρο. Στο άρθρο ζητείται η παραίτηση του Νίκου Δένδια, τονίζοντας επίσης πως η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια “ακροδεξιά αυταρχική ομάδα με κάλυμμα ένα λεπτό πέπλο φιλοευρωπαϊσμού”. 

Ads

Όπως τονίζεται στο κεντρικό άρθρο που υπογράφει ο Γιάννης Μπαμπούλιας, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλέον να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες για βασανισμούς κρατουμένων και τη σχέση της αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή, την ίδια ώρα που η εξεταστική για τη “λίστα Λαγκάρντ” είναι σε εξέλιξη και η κυβέρνηση προωθεί το νέο φορολογικό.
 
Ο αναρχικός χώρος είναι ένα βασικό κομμάτι του κινήματος κατά των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές της Αθήνας και η στοχοποίησή του δεν αποτελεί έκπληξη, τονίζεται. “Ο τρόπος με τον οποίο ανοίγει η ατζέντα αυτού του ζητήματος αποκαλύπτει κάτι πολύ βασικό. Αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει τους αναρχικούς και τον ΣΥΡΙΖΑ ως τους βασικούς αντιπάλους της στην πολιτική σκηνή”.
 
“Με την εισβολή στις καταλήψεις, όπως στη Βίλα Αμαλίας, η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια χάρη στη Χρυσή Αυγή, τα μέλη της οποίας επιτίθενται ανοιχτά σε ανθρώπους χωρίς όμως συνέπειες. Οι καταλήψεις είχαν σταθεί εμπόδιο στις δραστηριότητες των νεοναζί”.
 
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στη σύλληψη των τεσσάρων της Κοζάνης, αλλά και στις φωτογραφίες που αποκαλύπτουν αναμφίβολα την κακοποίησή τους και στην προσπάθεια της αστυνομίας να καλύψει ωμά τα σημάδια με Photoshop. “Τα βασανιστήρια, που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θυμίζουν στους Έλληνες την περίοδο της Χούντας”.
 
“Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να καταδικάσει μια ολόκληρη ιδεολογία και μαζί της τη δίκαιη οργή του κόσμου. Αυτή είναι η πολιτική γραμμή που προσπαθεί να περάσει σήμερα η κυβέρνηση. Με αδύναμα επιχειρήματα, ισχυρή προπαγάνδα, γεμάτη μίσος και εκδίκηση εναντίον όλων όσων αντιτίθενται στα σχέδιά της με οποιονδήποτε τρόπο”. 

[…] “Είναι καθήκον όλων μας να εκθέσουμε και να σταματήσουμε τις συνεργασίες με αυτούς που δεν διστάζουν να αγνοήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αρνηθούμε μια καθαρά φασιστική αστυνομία και όλους αυτούς που δεν βλέπουν ρατσιστικά κίνητρα όταν μέλη της Χρυσής Αυγής δολοφονούς ανθρώπους στη μέση του δρόμου. Είναι καιρός να ζητήσουμε την παραίτηση του Νίκου Δένδια και κάθε υπουργού με την ίδια νοοτροπία.  Αν δεν θέλουμε να δούμε περισσότερα παιδιά γεμάτα με οργή και θυμό, με όπλα στο χέρι ενάντια στο σύστημα, που μετατρέπει ανθρώπους σε γρανάζια που δουλεύουν για ψίχουλα και βασανίζει όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με αυτό, τότε ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και να πούμε τι ακριβώς είναι η ελληνική κυβέρνηση: Μια ακροδεξιά αυταρχική ομάδα, καλυμμένη με ένα λεπτό πέπλο φιλοευρωπαϊκού φιλελευθερισμού. Το να αρνηθούμε να την αναγνωρίσουμε ως οτιδήποτε άλλο είναι υποχρέωση για τον καθένα μας”, καταλήγει το άρθρο.