Mονομερές και ντε φάκτο σφράγισμα του Βαλκανικού Διαδρόμου και εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα επιχειρούν οι κεντροευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, κόντρα στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και στις διακηρύξεις Μέρκελ – Γιούνκερ υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

Ads

Με αφετηρία τη Σλοβενία και τη Σερβία, όχημα τα Σκόπια και αρωγό την Αυστρία, δρομολογείται ήδη το κλείσιμο του περάσματος των προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, με τα σημερινά στοιχεία των Γιατρών του Κόσμου να δείχνουν ότι στην Ειδομένη βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι 5.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 4.000 έφθασαν το πρωί στον Πειραιά.

Το «μπλόκο» στα σύνορα της ΠΓΔΜ

Το «μπλόκο» στα σύνορα ήρθε μετά τις διαδοχικές αποφάσεις Σερβίας και Σκοπίων να μην δέχονται πλέον πρόσφυγες προερχόμενους από το Αφγανιστάν παρά μόνον Σύρους και Ιρακινούς, και αυτούς μόνον υπό την προϋπόθεση ότι φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ads

Οι Αφγανοί πρόσφυγες αναλογούν περίπου στο 30% του συνόλου των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα για να περάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και με τους Σύρους και Ιρακινούς καθώς και για εκείνους οι έλεγχοι στην μεθόριο με την ΠΓΔΜ έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί.

Ο ρόλος της Αυστρίας

Οι κινήσεις της Σερβίας και της ΠΓΔΜ ήρθαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας να συγκαλέσει διάσκεψη των χωρών των Βαλκανίων για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας – μια απόφαση, που κινείται καθαρά εκτός κάθε πλαισίου των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. μόλις την περασμένη εβδομάδα. Στη σύνοδο αποφασίστηκε ότι δεν θα αλλάξει το ισχύον στάτους κβο και δεν θα υπάρξει καμία μονομερής ενέργεια τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα συγκληθεί εκ νέου σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, αντίστοιχα συγκαλούν διάσκεψη των χωρών των Βαλκανίων προανήγγειλαν για μεθαύριο, Τετάρτη, διάσκεψη στη Βιένη στην οποία θα μετάσχουν , τρία ακόμη κράτη – μέλη της ΕΕ, δηλαδή η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία αλλά και χώρες εκτός της Ε.Ε: Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ.  

Στόχος της διάσκεψης είναι η ανάσχεση των προσφυγικών ροών, η δε ανακοίνωσή της ταυτόχρονα με το φρένο Σερβίας και Σκοπίων στους Αφγανούς πρόσφυγες μόνον τυχαία δεν θεωρείται.

Ο «απέραντος λάκκος προσφύγων»

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι και σημερινό άρθρο της Les Echos, η οποία τονίζει: «Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο έλεος του μονομερούς κλεισίματος των συνόρων. Η Αθήνα πολέμησε για να αποφύγει την απομόνωση». 

Στο άρθρο, με τίτλο «Μετανάστες: Δεκαπέντε μέρες για να σωθεί η Ελλάδα από το χάος», η εφημερίδα αναφέρει: «Η μάχη στο έδαφος έχει χαθεί… Η απόφαση της Αυστρίας να φιλτράρει, την Παρασκευή, τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα σήμανε το τέλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πέμπτη βράδυ, η Σλοβενία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μιμηθούν τους αυστριακούς γείτονές τους. Το χάσμα ανάμεσα στις καλές προθέσεις στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πραγματικότητας, στην πράξη, είναι εντυπωσιακή. Ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφραζε την ικανοποίησή του ότι οι 28 «επιβεβαίωσαν ομόφωνα την πρόθεσή τους να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω μίας διαδικασίας μετεγκατάστασης», οι πρωθυπουργοί των των χωρών της Ομάδας Βίσεγκραντ – Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία- την αψήφησαν ανοιχτά μποϊκοτάροντας την κατανομή των προσφύγων που είχαν αποδεχθεί ήδη από το φθινόπωρο».

«Με το μονομερές κλείσιμο των συνόρων οι χώρες της ΕΕ επιδεινώνουν αντί να λύνουν τα προβλήματα. Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση αν οι μετανάστες μπλοκαριστούν στο δρόμο προς την ΠΓΔΜ (όπου ήδη συμβαίνει με τους Αφγανούς)… Η Ελλάδα θα μπορούσε να μετατραπεί (σ.σ. σε μια τέτοια περίπτωση) σε έναν απέραντο λάκκο προσφύγων»…