Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διορίστηκε ο Χαράλαμπος Γκότσης, μετά την αποδοχή από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της πρότασης του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ads

 
Ειδικότερα, η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά πλειοψηφία (12 ναι, 1 όχι και 6 παρών) αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τον διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότση.

Ο Χαράλαμπος  Γκότσης τόνισε ότι ο κύριος προσανατολισμός της νέας διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα είναι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας, πέρα από την επαρκή εποπτεία της κεφαλαιαγοράς. Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και νέες εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο.

Δήλωσε δε ότι προτεραιότητα της νέας διοίκησης είναι να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η ελάφρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων για τους Έλληνες επενδυτές.

Ads

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Αντιδράσεις υπήρξαν ωστόσο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το χρόνο που αλλάζει ο πρόεδρος της Επιτροπής. Μιλώντας στην Επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυβέρνηση αντικαθιστά τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πριν τη λήξη της θητείας του, καταπατώντας την ανεξαρτησία της, εν μέσω μάλιστα capital controls και εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Το βιογραφικό του Χαράλαμπου Γκότση

Ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης είναι καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αμβούργου και Marburg Γερμανίας από όπου απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορος με θέμα διατριβής «Η συμβολή του Τραπεζικού Συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας στην Ελλάδα».

Διδάσκει Μακροοικονομική, Οικονομική Πολιτική, Διεθνές Εμπόριο, Τραπεζική Οικονομική, Χρήμα και Τράπεζες, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ.α.

Επίσης διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Τμήματα E-MBA, MBA και MBA-Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν σε θέματα Μακροοικονομικής, Οικονομικής Πολιτικής, Τραπεζικά και Διεθνούς Εμπορίου. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων καθώς και πολυάριθμα άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. 

Έχει χρηματίσει πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και σύμβουλος σε πολλές επιχειρήσεις του χρηματωπιστωτικού, αλλά και του τομέα μεταποίησης. Διαθέτει πλούσια συνεδριακή και σεμιναριακή εμπειρία όπου συμμετείχε με πλήθος εισηγήσεων.