Την απόφαση να πραγματοποιήσει την απεργία, που είχε εξαγγείλει για τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, έλαβε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή των14 ναυτεργατικών σωματείων. Μετά την εξαγγελία της απεργίας, η ΠΝΟ δέχτηκε πλήθος πιέσεων για να αναστείλει την απεργία, ενώ χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας. Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση, η ΠΝΟ αποφάσισε να μη προχωρήσει σε ψηφοφορία, καθώς τα αιτήματα που απαντήθηκαν χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τους ικανοποίησαν.

Ads

 
«Πιστεύω ότι είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε – δραστικές λύσεις στα αιτήματά μας δεν έχουν δοθεί – ωστόσο περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να μας δοθούν εγγράφως κάποιες απαντήσεις στα αιτήματά μας», δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τη συνάντηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ, τα μέλη διοίκησης της Ομοσπονδίας, συζήτησαν διά μακρών το περιεχόμενο των έγγραφων θέσεων της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μετά απο αξιολόγηση διαπίστωσαν ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στα σχετικά αιτήματα της ΠΝΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.
 
Σημειώνεται ότι η απεργία συμπεριλαμβάνει τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 μετά τα μεσάνυχτα και λήξη τη Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00.
 
Τα βασικά αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι η απόσυρση της διάταξης για άρση του καμποτάζ -η οποία ψηφίστηκε στη Ολομέλεια την Πέμπτη- και η μη ένταξη του Οίκου Ναύτου στον Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
 
Διαμαντοπούλου: Η πολιτεία θα προστατέψει με κάθε τρόπο το κοινό συμφέρον
 
«Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει το γενικό συμφέρον και θα το κάνει με κάθε τρόπο» διαμηνύει από την πλευρά της, η υπ. Ανάπτυξη, Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι οι αρμόδιοι υπουργοί είναι διατεθειμένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια για την άρση του αδιεξόδου.
 
«Η ΠΝΟ με τη σημερινή της ανακοίνωση κρατά όμηρους τους Έλληνες πολίτες, απειλεί την τουριστική περίοδο και προκαλεί ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας. Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης συζητούσαν επί ώρες με την ΠΝΟ τα θέματα που τους απασχολούν και έδωσαν για μία ακόμα φορά εγγράφως εγγυήσεις για τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Για το επίμαχο θέμα του Οίκου του Ναύτου, μάλιστα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση τη Δευτέρα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες καθώς και το γενικό συμφέρον. Θα το κάνει με κάθε τρόπο. Για μία ακόμα φορά ζητώ από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της. Προσωπικά, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι Υπουργοί, είμαστε διαθέσιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απαραίτητη ενέργεια απαιτηθεί για την άρση του αδιεξόδου» καταλήγει.
 
Αντιδράσεις από εμπορικούς και τουριστικούς φορείς

 
Εν τω μεταξύ, εμπορικοί και τουριστικοί φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλο οικονομικό πλήγμα μέσα στην εορταστική περίοδο, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΣΕΕΝ) με σημερινή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «μνημείο αναλγησίας» την απόφαση της ΠΝΟ.
 
«Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ απέδειξαν πλέον καταφανώς την πλήρη αδιαφορία τους για την απελπιστική κατάσταση στην οποία οδηγούν τα νησιά της χώρας μας, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους απλούς επιβάτες που ήθελαν να μετακινηθούν στα νησιά για τις ημέρες του Πάσχα και βεβαίως τις ακτοπλοϊκές εταιρείες από τις οποίες ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στη θάλασσα και στη στεριά» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.
 
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κ.Μίχαλος, απηύθυνε έκκληση προς τους ναυτεργάτες «να επιδείξουν, έστω και την τελευταία ώρα, πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης και να αναθεωρήσουν την καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία απόφασή τους».
 
Έκκληση στην ΠΝΟ να αναστείλει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις απευθύνει και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, υπενθυμίζοντας οι κινητοποιήσεις μέσα στο Πάσχα θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην αγορά.
 
«Το ελληνικό εμπόριο ζητεί από την ηγεσία της ΠΝΟ να κατανοήσει ότι το δίκαιο του ενός δεν μπορεί να είναι η καταστροφή του άλλου και καλεί τους Έλληνες ναυτικούς να διερωτηθούν εάν η παρούσα περίοδος που διανύουμε είναι κατάλληλη για να δέσουν τα πλοία στα λιμάνια και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Τέλος, ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι οι χειρισμοί του υπουργείου είναι λανθασμένοι και εκφράζει τη συμπαράσταση της ΕΣΕΕ στους ναυτεργάτες.