Σημαντικές ζημιές σε αρκετά σπίτια, δημόσια κτίρια, δρόμους αλλά και στο Λιμάνι του Ληξουρίου καταγράφονται στην Κεφαλλονιά μετά τη νέα ισχυρή δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που αναστάτωσε το νησί τα ξημερώματα. Σύμφωνα με το δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση θα χρειαστούν κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους. Δέκα ελαφρά τραυματίες από το σεισμό. Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι. Κλειστά τα σχολεία έως την Τετάρτη. Στο νησί μεταβαίνουν κυβερνητικά κλιμάκια καθώς και κλιμάκια πολιτικών κομμάτων. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων με απόφαση του υπουργού Άμυνας.

Ads

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή της Κεφαλλονιάς στις 05.08 το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Πρόκειται σύμφωνα με τους σεισμολόγους πιθανότατα για το ίδιο ρήγμα που έδωσε και τον προηγούμενο σεισμό. 

image

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


 
Σημαντικές ζημιές από τον εγκέλαδο

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Άνοιξε πάντως ο δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη. Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις. Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλλονιάς βρίσκονται αυτή την στιγμή στον χώρο του λιμένα, ώστε να βρουν σημείο που να μπορεί να αγκυροβόληση το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου – Ληξουρίου.


 
Θα χρειαστούμε κοντέινερ
 
Την ανάγκη καταλυμάτων για τους σεισμόπληκτους πολίτες της Κεφαλλονιάς επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης. «Θα χρειαστούν κοντέινερ, και μάλιστα πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα δούμε τις ανάγκες και θα εκτιμηθεί ποσά θέλουμε» πρόσθεσε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι γενικά τα κτίρια του νησιού άντεξαν, αλλά καταπονήθηκαν περαιτέρω αυτά που είχαν υποστεί ζημίες από τον πρώτο μεγάλο σεισμό.
 
Κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια στο νησί
 
Στην Κεφαλλονιά μεταβαίνουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συντονίσουν την καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασης των προβλημάτων με βάση τα δεδομένα που δημιουργούνται στο νησί μετά το νέο σεισμό των 5,7 βαθμών. Στο νησί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο οποίος θα εγκατασταθεί εκεί. Επιπλέον μεταβαίνει και ο γγ Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών. Παράλληλα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Δευκαλίων» που έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Στο μεταξύ στο νησί μεταβαίνει ομάδα 8 πυροσβεστών από την 6η ΕΜΑΚ και 20 αστυνομικοί από την Πάτρα.
 
Διαβάστε επίσης: Αποδοκιμάστηκε ο Δένδιας στο Ληξούρι

Την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την Κεφαλλονιά ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών του κόμματος μεταβαίνει στο νησί από την Αθήνα. Ήδη η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλλονιάς-Ιθάκης έχει τα μέλη και τα στελέχη της στη διάθεση των τοπικών αρχών. Κλιμάκιο στέλνει στο νησί και η ΔΗΜΑΡ.

Ads

Κλειστά σχολεία
 
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως την Τετάρτη. Τα αρμόδια κλιμάκια του υπ. Παιδείας θα εξετάσει την κατάσταση των σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.
 
Τι λένε Ινστιτούτα και σεισμολόγοι
 
Από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προήλθε ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 05.08 το πρωί στην Κεφαλλονιά, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Σαχπάζη.
 
«Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς. Το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή» εξήγησε η κ. Σαχπάζη.
 
Εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλοι σεισμοί ακόμη και του ίδιους μεγέθους από την ίδια περιοχή ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» ανέφερε η κ. Σαχπάζη.
 
«Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις του μεγέθους του σεισμού, είπε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους. Αν δείτε όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή» εξήγησε.
 
Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού. «Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» πρόσθεσε.


 
Για ισχυρότατατη σεισμική δόνηση, σε διαφορετικό σημείο από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλλονιά. «Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως εξήγησε είναι ένας νέος σεισμός σε ρήγμα που πιθανότατα να είναι μέσα στη θάλασσα και το μέγεθός του εκτιμάται γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης» σημείωσε και έκανε λόγο για αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου – Ληξουρίου.
 
Διαφορετική είναι η εκτίμηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου. «Φαίνεται ότι είναι συνέχεια του ίδιου ρήγματος, ο ίδιος σεισμογόνος χώρος, και ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο μετασεισμό» δήλωσε στον ΣΚΑΙ. «Δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα» πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο – τρεις ημέρες θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και υπομονή.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,1 βαθμούς. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα. Στα 6,1 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος της δόνησης και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.