Νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 πραγματοποιούν σήμερα κυβέρνηση και τρόικα μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε χθες στα εργασιακά, αλλά και στα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο υπουργείο Οικονομικών έγινε το μεσημέρι ολιγόλεπτη συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια υπήρξε νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Γ.Στουρνάρα, αλλά και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Η τρόικα συναντήθηκε και με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τον οποίο μάλιστα υπήρξε συμφωνια για τα μέτρα. Αύριο θα συναντηθεί η τρόικα με τον  υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. «Εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει το πακέτο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής», στις 18 Οκτωβρίου, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. «Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν και μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «η ψήφιση των μέτρων θα γίνει μετά το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου».

Ads

«Δουλεύουμε πάρα πολύ για να κλείσουμε τα κενά, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν όταν το Eurogroup δώσει το ‘ΟΚ’. Υπάρχουν δύο δυνατότητες: Είτε η συμφωνία να γίνει σε έκτακτο Eurogroup τέλος Οκτωβρίου, είτε στο Eurogroup του Νοεμβρίου» τόνισε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η τρόικα επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σε μείωση κατά 50% του ύψους των αποζημιώσεων, αλλά και σε αναδρομική ισχύ της ρύθμισης, ώστε να περιλαμβάνει και περιπτώσεις κατά τις οποίες η απόλυση έχει κοινοποιηθεί, αλλά δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση ή μέρος της αποζημίωσης από τον εργοδότη.
 
Ζητά, επίσης, τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση σε έναν έως τρεις μήνες, από έξι που ισχύει σήμερα. Τέλος θέτει ως ανώτατο πλαφόν τους 12 μισθούς όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και έξι μισθοί, όταν υπάρχει.
 
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται ζητούν ακόμη την κατάργηση των τριετιών και την καθιέρωση ενιαίου βασικού μισθού, ως βάση αναφοράς που θα μπορεί να προσαρμόζεται σε κλαδικό επίπεδο μετά από διαπραγματεύσεις.
 
Θέτουν επίσης θέμα επιμήκυνσης του αριθμού ημερών εργασίας, σε έξι ημέρες την εβδομάδα με απασχόληση 40 ωρών για ορισμένους κλάδους της οικονομίας και περιορισμό των αδειών.

Εμπλοκή και για τις απολύσεις
 
Συνάντηση περίπου μίας ώρας είχε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με τους επικεφαλής της τρόικας. «Η συζήτηση προχωρά. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά», δήλωσε εξερχόμενος. Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση, απάντησε «ενδεχομένως, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».

Ads

Την Κυριακή υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του Αντώνη Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στην απαίτησή τους για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.
 
Κατά την αποχώρησή του από τη χτεσινή συνάντηση ο κ. Μανιτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους «κάντε λίγο υπομονή, τα πράγματα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή». Στην ερώτηση αν «θα προτιμήσετε μειώσεις μισθών, αντί για απολύσεις», απάντησε «προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».

Σε δηλώσεις του στο Mega το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε: «Δεν σκόπευα και δεν σκοπεύω να παραιτηθώ από την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας για να σωθεί ο τόπος. Δεν παραιτούμε στη μέση της μάχης. Το καθήκον και η υποχρέωσή μου είναι να κάνω το καλύτερο για τον τόπο. Το αποτέλεσμα θα το δείτε σύντομα».
 
Σύμφωνα με το Aθηναϊκό Πρακτορείο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις χθεσινές άκαρπες συνομιλίες δήλωσε ότι «πρέπει έως την Τετάρτη να έχουμε κλείσει, για να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής», προσθέτοντας ότι «δυνητικά είμαστε πιο κοντά στα δημοσιονομικά μέτρα, παρά στις προαπαιτούμενες δράσεις».

Την Τρίτη η σύσκεψη αρχηγών για την επικύρωση των μέτρων
 
Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας θα  έχουν νέα σύσκεψη την Τρίτη, προκειμένου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (18-19 Οκτωβρίου) έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων για το πακέτο των νέων μέτρων.
 
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με το Έθνος φέρεται να έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για συζητήσεις και πως είναι ανάγκη να εμφανιστεί ενώπιον των ομολόγων του στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας «κλειδώσει» τη συμφωνία με την τρόικα, κάτι που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την άμεση εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. αλλά και για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για επιμήκυνση.
 
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξασφαλίσει από τη Σύνοδο μια δήλωση για σαφή πρόοδο της Ελλάδας και μια δέσμευση ότι αμέσως μόλις τα μέτρα ψηφιστούν από τη Βουλή θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ και παράλληλα θα γίνει δεκτό το αίτημα για την επιμήκυνση. Με αυτή τη θετική δήλωση θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει υπό τη μορφή νομοσχεδίου (με ένα άρθρο) τα μέτρα. Η ψήφισή τους και η επικύρωση των 89 προαπαιτούμενων μέτρων θα οδηγήσει στη σύγκληση έκτακτης Συνόδου του Eurogroup στα τέλη Οκτωβρίου.

Ωστόσο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει το πακέτο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά, παραμένουν ωστόσο ανοιχτά τα ζητήματα της χρηματοδότησης του κενού που προκύπτει από την επιμήκυνση, αλλά και της βιωσιμότητας του χρέους. 

Αντίθετα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο Mega εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και έκανε λόγο «για σκληρή διαπραγμάτευση».

Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι αλλαγές που ζητά η τρόικα στα εργασιακά