Ασύδοτοι και ατιμώρητοι δρούσαν επί χρόνια οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Πρώτα και αφανή θύματα οι μετανάστες. Δολοφονικές επιθέσεις. Καταγγελίες και μηνύσεις που παράνομα δεν γίνονταν δεκτές στα αστυνομικά τμήματα. Υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και άλλες που δεν βρήκαν ποτέ το δρόμο της Δικαιοσύνης. Εμπλοκή αστυνομικών της ΕΛΑΣ είτε με τη μορφή ρατσιστικής αντιμετώπισης των μεταναστών, είτε με ανοχή της δράσης των Χρυσαυγιτών, είτε ακόμη και σε συνεργασία μαζί τους. Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τα χείλη των μεταναστών – θυμάτων ακούστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ. Οι ομιλητές επισημαίνουν τις πολιτικές ευθύνες και διαμηνύουν ότι το αντιφασιστικό κίνημα δεν πρόκειται να σταματήσει τη δράση του. Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση 5 και 6 Οκτώβρη στη Αθήνα, στο Γήπεδο Μπάσκετ Ρούφ. Της Αγγελικής Δημοπούλου

Ads

 
Ασύδοτοι
 
«Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα στοιχεία, η Χρυσή Αυγή δεν είχε χαρακτηριστεί ποτέ συμμορία. Το 1996 ο Ζαφειρόπουλος επιτέθηκε με ένα τάγμα εφόδου σε μέλη του ΣΕΚ. Ζητήθηκε η δίωξη να γίνει κατά το άρθρο 187 για τη σύσταση συμμορίας. Το ίδιο ζητήθηκε και το 2000 για άλλη επίθεση. Σε καμία από τις δυο περιπτώσεις δεν συνέβη παρ’ ότι υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις» σημειώνει ο δικηγόρος, Δημήτρης Ζώτος. Ο ίδιος τονίζει ότι η μόνη ερμηνεία για την κίνηση των διωκτικών και δικαστικών αρχών είναι η πολύ μεγάλη κινηματική πίεση. «Προκειμένου να εκτονώσουν την κατάσταση πήραν μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής. Γιατί όλα αυτά ήταν γνωστά από πριν» επισημαίνει και παρουσιάζει παραδείγματα της κωλυσιεργίας των αρχών σε περιπτώσεις επιθέσεων της Χρυσής Αυγής:
 
Υπόθεση Λουκμάν
Το απόρρητο των συλληφθέντων δεν έχει αρθεί
 
Ο ένας εκ των δραστών της δολοφονίας του Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα συνελήφθη με το μαχαίρι πεταλούδα με το οποίο μαχαίρωσε στην καρδιά το θύμα. Στο σπίτι του είχε άλλα τρία στιλέτα πεταλούδα, τον οπλισμό που τώρα διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι βρίσκεται σε σπίτια μελών της Χρυσής Αυγής και είχε και 117 φυλλάδια του νεοναζιστικού κόμματος. Το απόρρητο δυο συλληφθέντων δεν έχει αρθεί για να βρεθεί με ποιον επικοινώνησαν πριν και μετά τη δολοφονία. Ούτε το τραπεζικό τους απόρρητο. Επιπλέον, δεν έχουν δημοσιευτεί οι φωτογραφίες τους ώστε να ταυτοποιηθούν για άλλα τυχόν εγκλήματα. Το βούλευμα της υπόθεσης είναι μια ιεροσυλία για τη μνήμη του Λουκμάν. Το βούλευμα δέχεται ότι προηγήθηκε διαπληκτισμός και συμπλοκή. Η αυτόπτης μάρτυς που παρακολούθησε το περιστατικό από το μπαλκόνι δεν έχει αναφέρει τίποτα για συμπλοκή. Πρόκειται για δήλωση των δραστών αλλά το βούλευμα το δέχεται.
 
Υπόθεση πλατεία Αμερικής
Ομολογούσαν οι ίδιοι
 
Οι κατηγορούμενοι για υπόθεση επιθέσεων σε μαγαζιά μεταναστών στην πλατεία Αμερικής στις καταθέσεις τους αναφέρουν ότι έχουν δημιουργήσει «αυτοοργανωμένες περιπολίες και αστυνομεύουν την περιοχή». Αυτή η αστυνόμευση, σύμφωνα με τους ίδιους, περιλαμβάνει την παύση λειτουργίας των καταστημάτων των μεταναστών. Επειδή οι μετανάστες δεν υπάκουσαν οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν να κάψουν ένα από αυτά. Στο σπίτι του ενός δράστη βρίσκονται στοιχεία που τον συνδέουν με τη Χρυσή Αυγή. Τελικά αποδεικνύεται ότι συμμετέχει στον πυρήνα της Νίκαιας. Παρά τις ομολογίες δεν ασκήθηκε δίωξη για εγκληματική οργάνωση.
 
Υπόθεση Σκορδέλλη
Παραπομπή για σωματική βλάβη
 
Τάγμα εφόδου με επικεφαλής τη Θέμιδα Σκορδέλη γνωστή για τη δράση της στον Άγιο Παντελεήμονα μαχαιρώνει στην περιοχή αυτή τρεις Αφγανούς μετανάστες. Ο ένας από τους τρεις μόνο από τύχη δεν είχε την κατάληξη του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Το μαχαίρι τον βρήκε μισό εκατοστό από την καρδιά. Η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε ούτε καν ως απόπειρα δολοφονίας. Έχει παραπεμφθεί ως σωματική βλάβη στο πρωτοδικείο κι έχουν περάσει από τότε οχτώ αναβολές.
 
Θα είμαστε πολιτική αγωγή
 
«Όλες αυτές οι δικογραφίες θέλουμε να ενωθούν σε μία μεγάλη με όλα τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής» σημειώνει ο Δημήτρης Ζώτος. «Η δίκη θα γίνει με πολιτική αγωγή από την πλευρά του αντιφασιστικού κινήματος. Δεν θα την αφήσουμε μόνο στα χέρια των διωκτικών αρχών. Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη».

image
 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
 
Ουαλίντ Τάλεπ
Θύμα εγκληματικής ενέργειας κινδυνεύει με απέλαση
 
Στις 3 Νοέμβρη του 2012, ο Ουαλίντ Τάλεπ, βρέθηκε αλυσοδεμένος σε ένα δέντρο. Δράστης το αφεντικό του. Ο Αιγύπτιος εργάτης είχε ζητήσει τα λεφτά που του χρωστούσε. Τότε ο εργοδότης του, ο γιος του και ακόμη δυο άντρες τον έδεσαν με αλυσίδες και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Οι δράστες συνελήφθησαν. Στο δικαστήριο ως υπερασπιστές των δραστών έσπευσαν γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.


 
«Τον είχαν δεμένο και τον χτυπούσαν για 30 ώρες. Κι επιπλέον τον έκλεψαν. Ο Ουαλίντ δούλευε μαζί του ενάμιση χρόνο και είχε κάνει τις οικονομίες του. Του έκλεψαν όλα τα λεφτά που είχε μαζέψει. Ο ίδιος κόντεψε να πεθάνει από τον ξυλοδαρμό. Όταν τον είδα στο ΑΤ Σαλαμίνας ήταν πάρα πολύ χάλια. Όταν οι δράστες πήγαν στα δικαστήρια όλοι οι υποστηριχτές και οι μάρτυρές τους ήταν από τη Χρυσή Αυγή» αναφέρει φίλος του, μέλος της Αιγυπτιακής Κοινότητας.
 
Ο Ουαλίντ πήρε άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς και η δίκη της υπόθεσή του δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, πριν από λίγο διάστημα ενημερώθηκε ότι υπάρχει απόφαση που ακυρώνει την άδεια παραμονής του. Τώρα τελεί προς απέλαση.

image
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση
 
Σαχτζάτ Λουκμάν
Δικαιοσύνη ζητούν οι συγγενείς
 
Με δάκρυα στα μάτια μιλάει ο Ασφάκ Αχμέτ, ξάδερφος του Σαχτζάτ Λουκμάν που δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα. Όπως λέει μέχρι και σήμερα η μητέρα του Σαχτζάτ ρωτάει με πόνο τι ακριβώς συνέβη και έχασε το γιο της. Έχει προβλήματα και πηγαινοέρχεται στο νοσοκομείο. «Θα έχουμε ποτέ δικαιοσύνη; Θέλουμε δικαιοσύνη. Η οικογένειά μου λέει να μη μείνω άλλο εδώ, μήπως δολοφονήσουν κι εμένα. Δεν μπορώ να μιλήσω άλλο» λέει ο Ασφάκ.


 
Αλί από το Πακιστάν
Ο φόβος δεν φεύγει από μέσα μου
 
Ο Αλί από το Πακιστάν μένει στην Αχαρνών. Τι διηγείται ο ίδιος: Μια μέρα βγαίνω από το σπίτι μου. Ήταν πάνω από 30 άτομα με ρόπαλα και σιδηρογροθιές και φώναζαν άγρια. Μόλις πήγα να περάσω με χτύπησαν με λοστό στο κεφάλι. Στο πρώτο χτύπημα άνοιξε το κεφάλι μου. Στο δεύτερο χτύπημα έβαλα το χέρι μου για να προστατευτώ. Το σίδερο μου έκοψε το δάχτυλο. Με πέταξαν κάτω. Μου έσπασαν χέρια, πόδια και τα δόντια μου. Μόλις πριν δυο μήνες κατάφερα να βγω από το σπίτι μου και να μιλήσω. Δεν μπορώ να φάω καλά. Η ζωή μου δεν είναι η ίδια. Είδα το θάνατο πολύ κοντά. Ζω, αλλά ο φόβος δεν φεύγει από μέσα μου. Στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας δεν δέχτηκαν την μήνυσή μου.


 
Γιατί έπρεπε να περάσει τόσος καιρός;
 
«Οι συλλήψεις αυτές είναι πολύ σημαντικές αλλά γιατί έπρεπε να περάσουν δυόμιση χρόνια, 1000 επιθέσεις και τόσες δολοφονίες; Εδώ και δυο χρόνια λέμε ότι τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής δολοφονούν» τονίζει εκ μέρους της Πακιστανικής κοινότητας ο Τζαβέτ Ασλάμ.
 
Υπενθυμίζει: Το πρώτο θύμα ήταν ο Τζαβέτ Ιγκμπάλ που δούλευε ως διανομέας φαγητού. Δολοφονήθηκε στο σταθμό Λαρίσης. Τον πυροβόλησαν φασίστες το 2011. Ο Σαχτζάτ Λουκμάν ήταν το δεύτερο θύμα και ο σύντροφος Παύλος Φύσσας το τρίτο θύμα. Άραγε όμως πόσες ακόμη δολοφονίες έχουν γίνει και δεν τις γνωρίζουμε ούτε εμείς;
 
Ο Τζαβέτ Ασλάμ επαναφέρει το ζήτημα της στάσης της ΕΛΑΣ. Θυμίζει τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν ο οποίος πέθανε το 2009 αφού ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε ακόμη και με ηλεκτροσόκ στο ΑΤ Νίκαιας. Στις 2 Ιουλίου 2013 άντρες της αστυνομίας μπήκαν για έλεγχο σε σπίτια μεταναστών στην περιοχή της Αττικής. Δεν διενέργησαν έλεγχο. Αντιθέτως λήστεψαν τους μετανάστες. Όταν εκείνοι πήγαν στο ΑΤ Ομόνοιας για να καταγγείλουν το γεγονός ο διοικητής τους είπε ότι θα ψάξει αλλά τους προειδοποίησε «αυτούς να τους προσέχετε».
 
«Αν θέλουν πραγματικά να σταματήσουν τον ρατσισμό και το φασισμό και δεν πρόκειται για πολιτικό σόου τότε πρέπει να τιμωρηθούν όλοι αυτοί που έκαναν τα εγκλήματα και όσοι τα ανέχθηκαν. Και να δεχτούν τις μηνύσεις των μεταναστών που απέρριψε η αστυνομία» καταλήγει ο Τζαβέτ Ασλάμ.

image
 
Σαμαράς και Δένδιας έχουν ευθύνη
 
«Οι πολιτικές του Μνημονίου είχαν κι ένα ρατσιστικό Μνημόνιο από δίπλα τους. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπ. Προστασίας του Πολίτη έχουν ευθύνη. Ήταν συνένοχοι στα ρατσιστικά εγκλήματα της Χρυσής Αυγής και της ΕΛΑΣ. Το αντιφασιστικό κίνημα δεν πρόκειται να σταματήσει τη δράση του μέχρι να παραιτηθούν. Το Βουλγαράκη Go Home πέτυχε τώρα είναι οι σειρά τους. Πρέπει να πάνε τουλάχιστον σπίτι τους, αν όχι στη φυλακή» τονίζει ο επικεφαλής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
 
Μόνο το εργατικό κίνημα μπορεί να δώσει απάντηση στο ρατσισμό. Πέρσι τέτοια εποχή απεργούσαμε μετά την απόφαση Λιάτσου να απομακρυνθούν Αρβανίτης – Κατσίμη από την ΕΡΤ επειδή αναρωτήθηκαν στην εκπομπή τους αν θα παραιτηθεί ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας μετά την αποκάλυψη του Guardian για βασανιστήρια αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ. Η κοινωνία δεν ανέχεται τον φασισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Κυβερνούν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και καταστολή. Δεν θα σταματήσουν αυτοί το ρατσισμό αλλά το εργατικό κίνημα. Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ
 
Η Χρυσή Αυγή δεν είναι πολιτικό κόμμα με τάγματα εφόδου που δολοφονούν είναι τάγματα εφόδου με την επίφαση πολιτικού κόμματος. Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αίμα στα χέρια της. Αν είχαν κάνει νωρίτερα αυτό που κάνουν τώρα ο Λουκμάν, ο Φύσσας και πολλά αφανή και άγνωστα θύματα θα ήταν ζωντανοί. Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος
 
Οι 100 φάκελοι ήταν χρόνια στα συρτάρια του Δένδια. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους προοδευτικούς δικηγόρους να παραστούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Να αποκαλύψουμε πλήρως τη δράση τους. Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος
 
Διεθνής Αντιφασιστική Συνάντηση 5 και 6 Οκτώβρη
Διακήρυξη – κάλεσμα επωνύμων

image
 

Ads

Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα έδωσε μεγάλες μάχες ενάντια στη συγκυβέρνηση και τους νεοναζί βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους και νέους σε όλη την Ελλάδα, ντόπιους και μετανάστες. Από τις περσινές μαχητικές διαδηλώσεις χιλιάδωνμεταναστών στις 24 Αυγούστου κατά του Ξένιου Δία φτάσαμε στην ηρωική εξέγερση των εργατών Γής στη Μανωλάδα ενάντια στους μπράβους των εργοδοτών. Από την 19 Γενάρη, Αθήνα-πόλη αντιφασιστική με τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πάνω από σαράντα χώρες στις μαχητικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις κατά των νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε κάθε πόλη και γειτονιά σε όλη την Ελλάδα βάζοντας φραγμό στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις. Από την κινητοποίηση για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά στην έκρηξη οργής με τη μαζική απεργία πείνας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το κίνημα διαμόρφωσε την δικιά του απάντηση , το δικό του «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» απέναντι στα ψέματα του Σαμαρά, διεκδικώντας νομιμοποίηση των μεταναστών , άσυλο τους πρόσφυγες, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της FRONTEX και του φράχτη στον Έβρο, να κλείσουν τα Γραφεία-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής και να αρθεί η ασυλία των βουλευτών της ώστε να δικαστούν για τιςεγκληματικές τους επιθέσεις κατά μεταναστών και αγωνιστών των κινημάτων.

Προχωράμε σε μια νέα κλιμάκωση των αγώνων στο πλευρό όλου του κόσμου που παλεύει για να σώσει την ΕΡΤ, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις δουλειές, τους μισθούς και τις συντάξεις από τις επιθέσεις της κυβέρνησης και των Τροϊκανών. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για τη χρεοκοπία των πολιτικών λιτότητας των κυβερνήσεων. Δεν θα αφήσουμε τους νεοναζί να χύνουν το ρατσιστικό δηλητήριο παριστάνοντας την «αντισυστημική» δύναμη την ώρα που στηρίζουν Τραπεζίτες και κυβέρνηση για περάσουν τα μέτρα του Μνημονίου από το κλείσιμο της ΕΡΤ μέχρι την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής και τους χρυσοθήρες πλιατσικολόγους της καναδικής εταιρίας στην Χαλκιδική. Είναι ώρα να τους στείλουμε πίσω στους υπονόμους, να τους διώξουμε από τις γειτονιές, τη Βουλή, τα ΜΜΕ. Δεν θα αφήσουμε τη κυβέρνηση να παίζει το χαρτί του ρατσισμού και την Αστυνομία να συνεργάζεται με τους νεοναζί.

Καλούμε σε Πανελλαδική συνάντηση ακτιβιστών, συνδικαλιστών, Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, κόσμου που μάχεται για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, κοινοτήτων μεταναστών, φοιτητών και μαθητών ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις δράσεις του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

Καλούμε σε Διεθνή Συνάντηση κατά του φασισμού ώστε να συζητήσουμε και να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού που επιχειρεί να δυναμώσει το φόβο και το ρατσιστικό μίσος μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης των παραδοσιακών κομμάτων διαχείρισης. Μπροστά στις ευρωεκλογές του 2014 θέλουμε να ηττηθεί η φασιστική απειλή και να δυναμώσει το αντιφασιστικό κίνημα στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο.

Καλούμε τις τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ, τις τοπικές αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους , τις δημοτικές κινήσεις, τις κινήσεις καλλιτεχνών, τις συλλογικότητες και τις λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές να συμμετέχουν και να στείλουν αντιπροσώπους στην Πανελλαδική Συνάντηση και τη Διεθνή Συνάντηση στις 5 και 6 Οκτώβρη στην Αθήνα.