Τα πρώτα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που δείχνουν την Ελλάδα να βγαίνει “συνετά”από το μνημόνιο, υιοθετώντας νέους όρους για προληπτικούς λόγους, αλλά και τις ρυθμίσεις που υιοθετούνται για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο παρουσιάζουν οι σημερινές εφημερίδες. Την ίδια στιγμή εταιρείες κολοσσοί – όπως η Eldorado – φαίνεται να μην είναι στην ίδια μοίρα με του υπόλοιπους φορολογούμενους.

Ads

«Νέο Μνημόνιο για τα ίδια δανεικά» είναι ο τίτλος της σημερινής Αυγής. Όπως λέει η εφημερίδα ανώτατες κυβερνητικές πηγές ομολόγησαν χθες ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε., και ειδικότερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, τον οποίο συνάντησε και χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, να πάρει η Ελλάδα «προληπτική γραμμή πίστωσης» με νέους όρους (Μνημόνιο) ανεξαρτήτως του αν θα κάνει χρήση αυτής της πίστωσης. Όπως διευκρίνισαν μάλιστα, τα κεφάλαια της νέας πίστωσης θα προέλθουν από το «μαξιλάρι» ύψους 10,5 δισ. του ΤΧΣ, που προοριζόταν για τις τράπεζες, από το προηγούμενο δάνειο για το οποίο είχαν προβλεφθεί συγκεκριμένα μέτρα στο τρέχον Μνημόνιο, αποθεματικά φορέων της γενικής κυβέρνησης 4-6 δισ. και ενδεχομένως κάποιες επιστροφές κερδών που είχαν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. «Δεδομένο είναι ότι στην επιτήρηση του νέου “προγράμματος”, εκτός από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή η συμμετοχή θα είναι “συμβουλευτική”», σχολιάζει η «Αυγής».

image

Αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε εχθές στις Βρυξέλλες, η «Εφημερίδα των Συντακτών» σχολιάζει πως ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάκαμψη και σταθεροποίηση, αλλά και για μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα… με κομμένα τα φτερά.

Ads

Η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς Εφορία και Ταμεία απασχολεί όλες τις εφημερίδες, που βλέπουν όμως από διαφορετική οπτική γωνία το μέτρο. Ρυθμίσεις – ανάσα χαρακτηρίζει την τροπολογία για τη ρύθμιση των οφειλών το «Έθνος», ενώ βλέπει ότι θα στηθεί δίχτυ ασφαλείας στις διαπραγματεύσεις στην σύνοδο της ΕΕ, όπου συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

image

Το 2009, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έφταναν τα 33.5 δις. ευρώ – μεγάλο μέρος των οποίων από φαλιρισμένες εταιρείες του Δημοσίου. Σήμερα ξεπερνούν τα 70 δις. ευρώ- κυρίως από ιδιώτες. Πίσω από αυτό το βουνό χρεών κρύβεται η υπερφορολόγηση των χρόνων του Μνημονίου. Χιλιάδες φορολογούμενοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις νέες υποχρεώσεις τους προς την Εφορία. Θα λύσει το πρόβλημα η ρύθμιση των οφειλών αυτών σε 100 δόσεις, αναρωτιούνται Τα Νεα. Η απάντηση είναι προφανής: όχι. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε μερικούς μήνες στη δόση της ρύθμισης θα πρέπει να προστίθεται η νέα δόση του ΕΝΦΙΑ, όπως και του φόρου εισοδήματος. «Ζωή σε δόσεις. Γίνεται;», καταλήγει η εφημερίδα.

image

Βαρύς ο φορολογικός πέλεκυς για τα εξαθλιωμένα νοικοκυριά, παρά το καρότο των 100 δόσεων για την εξόφληση σε Εφορία και Ταμεία. Οι πολίτες θα επωμισθούν άλλο 1,5 δισ. ευρώ με τον κεφαλικό φόρο που παρατείνεται μέχρι το 2016, ενώ θα χάσουν και την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ λόγω του συνυπολογισμού ακόμα και των επιδομάτων στο κριτήριο του εισοδήματος, γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η εφημερίδα στέκεται και στη χαριστική –όπως την χαρακτηρίζει- ρύθμιση για τα ακίνητα φιλέτα που κατέχουν τράπεζες κι εταιρείες, κάνοντας λόγο στον κεντρικό της τίτλο για «αφαίμαξη πολιτών κι αιμοδοσία συμφερόντων».

image

Ωδή στο ρουσφέτι χαρακτηρίζει η «Δημοκρατία» τη ρύθμιση που ορίζει ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια του έφορου το αν επιτρέπεται η μεταβίβαση ακινήτων.

image

Μυρίζουν εκλογές οι ρυθμίσεις για τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία, εκτιμά η «Ελευθεροτυπία».  «Στήνουν κάλπες σε 100 δόσεις», είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας που σχολιάζει πως με καθυστέρηση μηνών κατατέθηκε χθες η τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα, που θεωρείται θετική, έχει άρωμα εκλογών, αλλά διατηρεί την εισφορά αλληλεγγύης για έναν ακόμα χρόνο.

image

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες προσπαθούν να ρυθμίσουν τα φορολογικά χρέη τους, η Eldorado Gold που βγάζει κυριολεκτικά χρυσάφι από τις Σκουριές  δεν φορολογείται στην Ελλάδα αλλά στον όχι μόνο τουριστικό αλλά και φορολογικό παράδεισο των νήσων Μπαρμπέιντος. Η «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει σήμερα έκθεση της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO, που λέει πως η Eldorado χρησιμοποιεί το πολύπλοκο δίκτυο θυγατρικών της ως «ταχυδρομικές θυρίδες», αποφεύγοντας να φορολογηθεί εδώ, αν και τα κέρδη της από 32.000 ευρώ το 2009 εκτινάχθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ το 2013 και η κυβέρνηση διατεινόταν ότι θα είχε φορολογικά κέρδη 20 εκατ. ευρώ σε 20 χρόνια από την δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας.

Παίρνοντας θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανάθεση της ασφάλειας των πανεπιστημίων σε ιδιωτικές εταιρίες security, το «Έθνος» παρουσιάζει το κίνημα πρυτάνεων που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες Φορτσάκη στο πανεπιστήμιο Αθηνών.