Την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστη Χατζηδάκη να καταργήσει το νόμο περί ενιαίας τιμής, επικαλούμενος τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών τονίζοντας πως αυτή «προδίδει ασυγχώρητη σύγχυση και άγνοια».

Ads

 
«Σύμπτωμα βαθιάς κοινωνικής παρακμής αποτελεί η ανάγκη να επαναλαμβάνονται κάθε τόσο τα αυτονόητα στην κυβέρνηση μιας χώρας που υπερηφανεύεται πως ο πολιτισμός της είναι η μεγάλη, διαρκής της περιουσία· στην κυβέρνηση της οποίας ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος πάτησαν τα σκαλιά του φερώνυμου υπουργείου για να ανέβουν ψηλότερα», τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Η χθεσινή, ρητή αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη στα βιβλία, αμέσως μετά το γάλα, το ψωμί και τα απορρυπαντικά και η πρόθεσή του να καταργήσει το νόμο περί ενιαίας τιμής, επικαλούμενος τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, προδίδει ασυγχώρητη σύγχυση και άγνοια».
 
Όπως επισημαίνει από τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών «στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει ένδεια υποδομών στη μόρφωση και τον πολιτισμό, πάνω από διακόσιοι νέοι τίτλοι κάθε μέρα ελεύθερα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να βρουν μια θέση σε σημεία λιανικής πώλησης και ενδεχομένως στη βιβλιοθήκη ενός αναγνώστη». «Ο κάθε αναγνώστης αποφασίζει με όποια κριτήρια διαθέτει τι θέλει να διαβάσει. Η παιδεία και η αισθητική του καθενός διαμορφώνει τις προτιμήσεις του και όχι η τιμή ανά κιλό ή λίτρο».
 
Ο Σύλλογος επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, όπως αναφέρει, τις αρχές που διέπουν το νόμο περί ενιαίας τιμής:  

  • Τα βιβλία είναι αναγκαία για την πνευματική και ψυχική εξέλιξη των ατόμων και της κοινωνίας.
  • Ένα ισχυρό δίκτυο ανεξαρτήτων βιβλιοπωλείων που προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατόν ποικιλία τίτλων είναι η ασφαλής οδός για να προωθηθούν τα βιβλία ως προϊόντα έρευνας, στοχασμού και δημιουργίας, δηλαδή, πολιτισμού.
  • Η ύπαρξη πολλών ανεξάρτητων εκδοτικών οίκων είναι προϋπόθεση για να διατηρείται η ποιότητα και η πολυφωνία των έργων που προσφέρονται σε μια κοινωνία.

 
«Οι παραπάνω στοιχειώδεις αρχές θα νοθευτούν, εάν τα κριτήρια τιμής και κέρδους κυριαρχήσουν στις επιλογές των εκδοτών και των αναγνωστών», σημειώνουν και καταλήγουν:
 
«Ας ξανασκεφτεί, λοιπόν, ο κύριος υπουργός την επικίνδυνη πεποίθησή του πως τα βιβλία καταναλώνονται με βάση την τιμή τους, ας ξεχάσει τις προσφορές τιμών που διατυμπανίζουν οι διάφοροι πωλητές βιβλίων της τηλεόρασης, και ας αντιληφθεί τις ευθύνες που αναλαμβάνει καταδικάζοντας μια κοινωνία στην κατανάλωση 30 έως 50  χαμηλής ποιότητας “best sellers” τον χρόνο. 
 
Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών αναζητεί τα τελευταία χρόνια έναν αξιόπιστο συνομιλητή από την πλευρά της Πολιτείας για τα ζητήματα του βιβλίου. Εάν αυτός ο συνομιλητής δεν κατοικεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, όλοι όσοι γράφουν και όσοι παράγουν και πωλούν ένα βιβλίο θα πρέπει να αναρωτηθούμε για τις επιλογές μας».